Voće od ploda do smočnice (CROSBI ID 771317)
Druge vrste radova | popularni rad
Podaci o odgovornosti
Voća, Sandra
hrvatski
Voće od ploda do smočnice
Znanost o prehrani u posljednje vrijeme sve je više okrenuta prema preventivnom pristupu sprječavanja bolesti izazvanih hranom i načinima prehrane. Iz tih razloga postoje brojne studije i prehrambeni vodiči koji služe kao pokazatelji koju hranu i kako pravilno konzumirati. Svi oni ukazuju na isto, a to je raznovrsna prehrana, te umjereno i često konzumiranje namirnica. Sve više se savjetuje veća potrošnja svježeg voća i povrća proizvedenog prvenstveno organskim putem ili prema načelima integralne proizvodnje. Sve je popularnije voće koje je ekološki proizvedeno te nije uopće ili je u manjoj mjeri tretirano prihvatljivim kemijskim sredstvima. Polagano se razvija svijest o potrebi obnavljanja starih travnatih voćnjaka kao i obnavljanju uzgoja starih autohtonih sorti, koje su otporne na pojedine bolesti. Stare autohtone sorte jabuka tražene su kako za konzumaciju, tako i za prerađivanje u sokove, pekmeze, marmelade, džemove, octove, rakije, ali i kao osušeni proizvod u obliku čipsa. Miris, okus i aromu domaćih sorti jabuke, kruške, šljive, trešnje, breskve, marelice itd., teško da će ikada zaboraviti onaj tko ih je jeo u djetinjstvu.
voće; prerađevine; skladištenje
nije evidentirano
engleski
Fruit from plant to storage
nije evidentirano
fruits; products; storage
nije evidentirano
Podaci o izdanju
Gospodarski list
2012.
nije evidentirano
objavljeno