Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

ODREĐIVANJE FIZIKALNO-KEMIJSKIH PARAMETARA SIRUTKI DOBIVENIH U PROIZVODNJI DOMAĆEG MEKOG SIRA (CROSBI ID 478581)

Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa

Berković, Katarina ; Lalić, Ljerka Marija ; Pifar, Sandra ODREĐIVANJE FIZIKALNO-KEMIJSKIH PARAMETARA SIRUTKI DOBIVENIH U PROIZVODNJI DOMAĆEG MEKOG SIRA // 34. Hrvatski simpozij mljekarskih stručnjaka, Zbornik sažetaka / Tratnik, Ljubica (ur.). Zagreb: Hrvatska mljekarska udruga (HMU), 2000. str. 28-29-x

Podaci o odgovornosti

Berković, Katarina ; Lalić, Ljerka Marija ; Pifar, Sandra

hrvatski

ODREĐIVANJE FIZIKALNO-KEMIJSKIH PARAMETARA SIRUTKI DOBIVENIH U PROIZVODNJI DOMAĆEG MEKOG SIRA

Sirutka je nusproizvod nastao u procesu proizvodnje mekog sira koji sadrži značajne količine biološki punovrijednih proteina otpornih na djelovanje kiselina i enzima. Suha tvar sirutke sadrži šećere (oko 70% laktoze), mineralne tvari, pepeo i mliječnu mast. Za ispitivanje su korištene sirutke dvaju individualnih proizvođača (A i B) dobivene u proizvodnji mekog sira u domaćinstvu. Nakon izdvajanja od sira preko gaze uzorci sirutke A su spremljeni u staklene boce i čuvani u hladnjaku na temperaturi 4°C tijekom određivanja. Uzorcima sirutke B nisu izdvojene krupne čestice. Oni su spremljeni u plastične boce i čuvani u hladnjaku na istoj temperaturi do kraja mjerenja. Tijekom transporta od proizvođača do laboratorija uzorci nisu bili pod istim uvjetima, jer je uzorak B zagrijan na temperaturu okoline. Svi ispitivani uzorci su prije određivanja fizikalno-kemijskih parametara filtrirani preko naboranog filter papira da bi se uklonile suspendirane čestice iz sirutke. Fizikalno-kemijski parametri (viskoznost, napetost površine, električna provodnost, pH-vrijednost i kloridi) uzoraka određivani su tijekom skladištenja. Do razlika u vrijednostima ispitivanih parametara uzoraka A i B došlo je zbog različitih postupaka priprave domaćeg sira kao i razlika u uvjetima transporta i skladištenja.

sirutka; viskoznost; napetost površine; električna provodnost; pH-vrijednost; kloridi

nije evidentirano

engleski

PHYSICO-CHEMICAL PARAMETERS OF WHEY OBTAINED IN THE HOME-MADE SOFT CHEESE PRODUCTION

nije evidentirano

whey; viscosity; surface tension; electrical conductivity; pH-value; chlorides

nije evidentirano

Podaci o prilogu

28-29-x.

2000.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

Tratnik, Ljubica

Zagreb: Hrvatska mljekarska udruga (HMU)

Podaci o skupu

34 hrvatski simpozij mljekarskih stručnjaka

poster

08.11.2000-11.11.2000

Lovran, Hrvatska

Povezanost rada

nije evidentirano