Proizvodnja pasteriziranih proizvoda od povrća u slano-kiselom naljevu (CROSBI ID 375444)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Gulaš, Josip
Nedić Tiban, Nela
hrvatski
Proizvodnja pasteriziranih proizvoda od povrća u slano-kiselom naljevu
Raznovrsnost proizvoda i mogućnost prilagodbe promjenjivim zahtjevima tržišta jedna su od značajki prerade povrća, pri čemu posebno mjesto pripada pogonima koji specifičnim asortimanom mogu dopuniti proizvodnju nekih tradicionalnih i standardnih proizvoda. Kiseljenje (mariniranje) povrća predstavlja konzerviranje povrća u slano- kiselom naljevu. Konzervirajuće djelovanje soli ostvaruje se stvaranjem osmotskog tlaka, dehidratacijom (plazmolizom) i specifično (npr. putem Cl-). Djelovanjem octene kiseline dolazi do zakiseljavanja sredine (acido-anabioza) u kojoj mnogi mikroorganizmi ne podnose kiselu sredinu. Budući da ima mikroorganizama koji podnose niske vrijednosti pH, primjenjuju se i veće koncentracije kiseline (1, 5% do 3% i više), a njihovo djelovanje pojačava se dodatkom kuhinjske soli (NaCl) ili dodatnom pasterizacijom. U radu će biti opisan dio industrijske proizvodnje pasteriziranih proizvoda od povrća u slano-kiselom naljevu.
pasterizirani proizvodi ; povrće ; slano-kiseli naljev
nije evidentirano
engleski
Production of pasteurized vegetable products in salty-acid mixture
nije evidentirano
pasteurized products ; vegetable ; salty-acid mixture
nije evidentirano
Podaci o izdanju
35
22.10.2012.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Osijek