Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Proizvodnja pasteriziranih proizvoda od povrća u slano-kiselom naljevu (CROSBI ID 375444)

Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad

Gulaš, Josip Proizvodnja pasteriziranih proizvoda od povrća u slano-kiselom naljevu / Nedić Tiban, Nela (mentor); Osijek, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, . 2012

Podaci o odgovornosti

Gulaš, Josip

Nedić Tiban, Nela

hrvatski

Proizvodnja pasteriziranih proizvoda od povrća u slano-kiselom naljevu

Raznovrsnost proizvoda i mogućnost prilagodbe promjenjivim zahtjevima tržišta jedna su od značajki prerade povrća, pri čemu posebno mjesto pripada pogonima koji specifičnim asortimanom mogu dopuniti proizvodnju nekih tradicionalnih i standardnih proizvoda. Kiseljenje (mariniranje) povrća predstavlja konzerviranje povrća u slano- kiselom naljevu. Konzervirajuće djelovanje soli ostvaruje se stvaranjem osmotskog tlaka, dehidratacijom (plazmolizom) i specifično (npr. putem Cl-). Djelovanjem octene kiseline dolazi do zakiseljavanja sredine (acido-anabioza) u kojoj mnogi mikroorganizmi ne podnose kiselu sredinu. Budući da ima mikroorganizama koji podnose niske vrijednosti pH, primjenjuju se i veće koncentracije kiseline (1, 5% do 3% i više), a njihovo djelovanje pojačava se dodatkom kuhinjske soli (NaCl) ili dodatnom pasterizacijom. U radu će biti opisan dio industrijske proizvodnje pasteriziranih proizvoda od povrća u slano-kiselom naljevu.

pasterizirani proizvodi ; povrće ; slano-kiseli naljev

nije evidentirano

engleski

Production of pasteurized vegetable products in salty-acid mixture

nije evidentirano

pasteurized products ; vegetable ; salty-acid mixture

nije evidentirano

Podaci o izdanju

35

22.10.2012.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Osijek

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija