Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Dehidratacija povrća (CROSBI ID 375445)

Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad

Budetić, Fedra Dehidratacija povrća / Nedić Tiban, Nela (mentor); Osijek, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, . 2012

Podaci o odgovornosti

Budetić, Fedra

Nedić Tiban, Nela

hrvatski

Dehidratacija povrća

Danas sušeno (dehidratirano) povrće dobiva sve veću važnost u dijetalnoj prehrani kao „bio hrana“ ili organski proizvedena hrana, te unutar skupine tzv. snack proizvoda. Sušeno povrće se primjenjuje u proizvodnji dehidratiranih juha, variva, dodataka jelima, dječje hrane i drugih prehrambenih proizvoda. Izbor postupka sušenja određuju svojstva sirovina, zahtjevi u pogledu kakvoće gotovih proizvoda, kao i ekonomičnost proizvodnje. Svaka sirovina prije podvrgavanja procesu sušenja zahtjeva određenu tehnološku pripremu, u koju su uključene operacije i procesi općeg značenja (pranje, kalibriranje, ljuštenje, rezanje, usitnjavanje itd.), kao i specifični procesi za uspješno provođenje samog procesa dehidratacije. Zadatak ovog rada bio je obraditi postupke i uređaje za dehidrataciju (sušenje) povrća, te dati pregled najznačajnijih vrsta sirovina koje se konzerviraju ovom metodom. Navedene su i promjene koje se dešavaju tijekom postupaka pripreme povrća i dehidratacije, kao i distribucije i skladištenja dehidratiranih proizvoda.

dehidratirani proizvodi ; povrće ; konzerviranje

nije evidentirano

engleski

Drying of vegetables

nije evidentirano

dehydrated products ; vegetables ; canning

nije evidentirano

Podaci o izdanju

35

17.10.2012.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Osijek

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija