Dehidratacija povrća (CROSBI ID 375445)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Budetić, Fedra
Nedić Tiban, Nela
hrvatski
Dehidratacija povrća
Danas sušeno (dehidratirano) povrće dobiva sve veću važnost u dijetalnoj prehrani kao „bio hrana“ ili organski proizvedena hrana, te unutar skupine tzv. snack proizvoda. Sušeno povrće se primjenjuje u proizvodnji dehidratiranih juha, variva, dodataka jelima, dječje hrane i drugih prehrambenih proizvoda. Izbor postupka sušenja određuju svojstva sirovina, zahtjevi u pogledu kakvoće gotovih proizvoda, kao i ekonomičnost proizvodnje. Svaka sirovina prije podvrgavanja procesu sušenja zahtjeva određenu tehnološku pripremu, u koju su uključene operacije i procesi općeg značenja (pranje, kalibriranje, ljuštenje, rezanje, usitnjavanje itd.), kao i specifični procesi za uspješno provođenje samog procesa dehidratacije. Zadatak ovog rada bio je obraditi postupke i uređaje za dehidrataciju (sušenje) povrća, te dati pregled najznačajnijih vrsta sirovina koje se konzerviraju ovom metodom. Navedene su i promjene koje se dešavaju tijekom postupaka pripreme povrća i dehidratacije, kao i distribucije i skladištenja dehidratiranih proizvoda.
dehidratirani proizvodi ; povrće ; konzerviranje
nije evidentirano
engleski
Drying of vegetables
nije evidentirano
dehydrated products ; vegetables ; canning
nije evidentirano
Podaci o izdanju
35
17.10.2012.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Osijek