Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

STANJE I BUDUĆNOST DOMAĆE PROIZVODNJE PIVARSKOG JEČMA I SLADA (CROSBI ID 738992)

Prilog sa skupa u časopisu | stručni rad

Lalić, Alojzije ; Kovačević, Josip STANJE I BUDUĆNOST DOMAĆE PROIZVODNJE PIVARSKOG JEČMA I SLADA. 1999. str. 6-12-x

Podaci o odgovornosti

Lalić, Alojzije ; Kovačević, Josip

hrvatski

STANJE I BUDUĆNOST DOMAĆE PROIZVODNJE PIVARSKOG JEČMA I SLADA

Belgijska tvrtka Bortmalt S.A. pokrenula je 1997. godinu stalu proizvodnju slada u sladari u Novoj Gradiški, a planira i izgradnju sladare u okviru tvornice “Slavonija Slad” doo u Novoj Gradiški. Izgradnjom nove sladare planira se proizvodnja slada na 50.000 tona, a za {to je potrebno 70.000 tona kvalitetnog pivarskog ječma. Postavlja se pitanje da li je u našem uzgojnom području moguće ostvariti traženu kakvoću ječma i na koji način, te koje su stvarne mogućnosti Republike Hrvatske za proizvodnju ječma vrlo visoke pivarske kakvoće. Razvoj pivarstva i sladarstva u Republici Hrvatskoj zahtjeva poboljšanje pivarske kakvoće ječma i povećanje površina zasijanih ječmom. Proizvodnja ječma s visokim urodom zrna i odgovarajućom pivarskom kakvoćom moguća je samo kvalitetnim sortimentom, ali uz povoljne uvjete uzgoja i odgovarajuću tehnologiju proizvodnje. Zbog toga smo u našem radu nastojali procijeniti stanje i mogućnosti proizvodnje pivarskog ječma u Republici Hrvatskoj s obzirom na sortiment i uvjete uzgoja. Provedena istraživanja proizvodnje ječma i slada ukazuju: -U Republici Hrvatskoj postoje značajne sjetvene površine na kojima je moguće proizvesti dobar do vrlo dobar pivarski ječam, ali uz organiziranu i nadziranu proizvodnju -Preporuka laboratorija je na temelju dobivenih rezultata da u Hrvatskoj trebamo ječam koji lakše usvaja vodu -Oplemenjivanjem su stvoreni kultivari višeg uroda zrna, visokog učešća zrna I klase, a nižeg sadržaja bjelančevina... Uvjeti uzgoja imaju značajnu ulogu u formiranju gospodarski važnih svojstva (urod zrna, sadržaj bjelančevina, učešće zrna I klase..), te je proizvodnju potrebno organizirati i nadzirati. -Izbor sorte pivarskog ječma nije jedini kriterij uspješne proizvodnje pivarskog ječma -U cilju proizvodnje kvalitetnog pivarskog ječma potrebno je unaprijediti istraživanja na proizvodnji pivarskog ječma i slada u Republici Hrvatskoj.

ječam; slad; proizvodnja; sorta

nije evidentirano

engleski

Present and future of domestic brewing barley and malt production

nije evidentirano

barley; malt; production; cultivar

nije evidentirano

Podaci o prilogu

6-12-x.

1999.

nije evidentirano

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

Podaci o skupu

Nepoznat skup

ostalo

29.02.1904-29.02.2096

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija)