STANJE I BUDUĆNOST DOMAĆE PROIZVODNJE PIVARSKOG JEČMA I SLADA (CROSBI ID 738992)
Prilog sa skupa u časopisu | stručni rad
Podaci o odgovornosti
Lalić, Alojzije ; Kovačević, Josip
hrvatski
STANJE I BUDUĆNOST DOMAĆE PROIZVODNJE PIVARSKOG JEČMA I SLADA
Belgijska tvrtka Bortmalt S.A. pokrenula je 1997. godinu stalu proizvodnju slada u sladari u Novoj Gradiški, a planira i izgradnju sladare u okviru tvornice Slavonija Slad doo u Novoj Gradiški. Izgradnjom nove sladare planira se proizvodnja slada na 50.000 tona, a za {to je potrebno 70.000 tona kvalitetnog pivarskog ječma. Postavlja se pitanje da li je u našem uzgojnom području moguće ostvariti traženu kakvoću ječma i na koji način, te koje su stvarne mogućnosti Republike Hrvatske za proizvodnju ječma vrlo visoke pivarske kakvoće. Razvoj pivarstva i sladarstva u Republici Hrvatskoj zahtjeva poboljšanje pivarske kakvoće ječma i povećanje površina zasijanih ječmom. Proizvodnja ječma s visokim urodom zrna i odgovarajućom pivarskom kakvoćom moguća je samo kvalitetnim sortimentom, ali uz povoljne uvjete uzgoja i odgovarajuću tehnologiju proizvodnje. Zbog toga smo u našem radu nastojali procijeniti stanje i mogućnosti proizvodnje pivarskog ječma u Republici Hrvatskoj s obzirom na sortiment i uvjete uzgoja. Provedena istraživanja proizvodnje ječma i slada ukazuju: -U Republici Hrvatskoj postoje značajne sjetvene površine na kojima je moguće proizvesti dobar do vrlo dobar pivarski ječam, ali uz organiziranu i nadziranu proizvodnju -Preporuka laboratorija je na temelju dobivenih rezultata da u Hrvatskoj trebamo ječam koji lakše usvaja vodu -Oplemenjivanjem su stvoreni kultivari višeg uroda zrna, visokog učešća zrna I klase, a nižeg sadržaja bjelančevina... Uvjeti uzgoja imaju značajnu ulogu u formiranju gospodarski važnih svojstva (urod zrna, sadržaj bjelančevina, učešće zrna I klase..), te je proizvodnju potrebno organizirati i nadzirati. -Izbor sorte pivarskog ječma nije jedini kriterij uspješne proizvodnje pivarskog ječma -U cilju proizvodnje kvalitetnog pivarskog ječma potrebno je unaprijediti istraživanja na proizvodnji pivarskog ječma i slada u Republici Hrvatskoj.
ječam; slad; proizvodnja; sorta
nije evidentirano
engleski
Present and future of domestic brewing barley and malt production
nije evidentirano
barley; malt; production; cultivar
nije evidentirano
Podaci o prilogu
6-12-x.
1999.
nije evidentirano
objavljeno
Podaci o matičnoj publikaciji
Podaci o skupu
Nepoznat skup
ostalo
29.02.1904-29.02.2096