Utjecaj sistema za destilaciju na kakvoću destilata od jabuke (CROSBI ID 375484)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Prce, Matea
Miličević, Borislav
Nedić Tiban, Nela
hrvatski
Utjecaj sistema za destilaciju na kakvoću destilata od jabuke
Intenzitet svih kemijskih reakcija koje se zbivaju tijekom destilacije, velikim dijelom ovisi o sastavu sirovine koja se destilira, tipu uređaja za destilaciju, materijalu od kojeg je uređaj izrađen, režimu destilacije... Sve ove reakcije su intenzivnije pri destilaciji primarnih fermentiranih sirovina, no pri redestilaciji sirovih destilata. Danas se u upotrebi nalaze različiti uređaji za destilaciju, na kojima se proizvode destilati različite kakvoće. Tehnološke postupke proizvodnje voćnih rakija odlikuje takvo vođenje procesa kod kojeg se naglasak stavlja na zadržavanje sortnih karakteristika arome (primarne arome). Destilati, dobiveni destilacijom fermentiranog soka jabuke u kolonskom uređaju s različitim rektifikacijskim indeksom i u jednostavnom uređaju (kazan-alambik), analizirani su kako bi se utvrdile razlike u kemijskom sastavu i organoleptičkim svojstvima. U tu svrhu primijenjene su organoleptičke metode, fizikalno- kemijske metode i plinska kromatografija.
destilacija ; primarna aroma ; kolonski uređaj ; organoleptička svojstva
nije evidentirano
engleski
The impact of the distillation system on the quality of apple distillates
nije evidentirano
distillation ; primary aroma ; column device ; organoleptic properties
nije evidentirano
Podaci o izdanju
42
06.11.2012.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Osijek