Istraživanje utjecaja različitih kumarina na inhibiciju lakaze (CROSBI ID 375596)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Škarica, Marija
Tišma, Marina
hrvatski
Istraživanje utjecaja različitih kumarina na inhibiciju lakaze
Cilj ovog rada bio je razviti kinetički model oksidacije ABTS-a i L-DOPE katalizirane lakazom u puferu i smjesi pufer/DMSO, istražiti utjecaj inhibicije različitih derivata kumarina na aktivnost lakaze, te odrediti tip inhibicije, postaviti kinetički model, procijeniti kinetičke parametre i validirati model koristeći različite koncentracije inhibitora. Provedbom oksidacije ABTS-a i L-DOPE pokazano je da enzim lakaza pokazuje veću specifičnu aktivnost na ABTS i L-DOPU u vodenom mediju u odnosu na specifičnu aktivnost navedenih spojeva u otopini koja sadrži organsko otapalo. Ispitivanjem inhibicijskog učinka derivata kumarina koristeći ABTS kao supstrat pokazan je inhibicijski učinak svih sedam ispitivanih derivata kumarina. Ispitivanjem inhibicijskog učinka derivata kumarina koristeći L-DOPU kao supstrat pokazan je inhibicijski učinak samo tri derivata kumarina. Pokazano je da su Schiffove baze I-2 i I-3 najbolji inhibitori lakaze u pokusima u kojima je korišten ABTS kao supstrat
ABTS ; inhibicija enzima ; lakaza ; L-DOPA ; Shiffove base ; tiosemikarbazidi
nije evidentirano
engleski
Assessing the influence of coumarin on the inhibition of laccase
nije evidentirano
ABTS ; enzyme inhibition ; laccase ; L-DOPA ; SHiff base ; tiosemicarbazide
nije evidentirano
Podaci o izdanju
41
15.11.2012.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Osijek