Atlas ovčjih sireva zemalja zapadnog Balkana (CROSBI ID 771659)
Druge vrste radova | katalog
Podaci o odgovornosti
Havranek, Jasmina ; Mikulec, Nataša ; Antunac, Neven ; Iveković, Damir ; Jakaša, Ivone ; Rogelj, Irena ; Perko, Bogdan ; Trmčić, Aljoša ; Čanžek Majhenić, Andreja ; Sarić, Zlatan ; Dizdarević, Tarik ; Popović Vranješ, Anka ; Cvetanović, David
hrvatski
Atlas ovčjih sireva zemalja zapadnog Balkana
Atlas ovčjih sireva zemalja zapadnog Balkana predstavlja rezultat međunarodnog SEE-ERA.NET Plus Joint Call projekta naslova: Characterisation and tracking the origin of specific features of traditional cheeses in Western Balkans". Projekt je imao za cilj okupiti istraživačke timove iz Hrvatske, Slovenije, Bosne i Hercegovine i Srbije, u nastojanju definiranja znanstveno-istraživačkog sustava za karakterizaciju tradicionalnih sireva zemalja zapadnog Balkana (Istarski, Krčki, Paški ; Bovški, Dolenjski, Kraški ; Livanjski, Travnički/Vlašićki ; Pirotski, Sjenički sir). Sustav je uključivao standardizaciju tehnološkog postupka proizvodnje tradicionalnih ovčjih sireva kao i definiranje njihovih fizikalno-kemijskih i senzornih svojstava te dominantnih bakterijskih populacija uključenih u proces zrenja karakterističan za svaki pojedini sir.
ovčji sirevi; kemijski sastav; aminokiseline; karakteristike sira
Atlas sireva napisan je na pet jezika (hrvatski, slovenski, bosanski, srpski, engleski)
engleski
An Atlas of Sheep Cheeses of the Countries of the Western Balkans
nije evidentirano
sheep cheeses; chemical composition; amino acids; cheese characteristics
nije evidentirano
Podaci o izdanju
Sveučilišna tiskara, Zagreb
2012.
nije evidentirano
objavljeno