Biorazgradnja repinih rezanaca gljivama bijelog truljenja (CROSBI ID 592913)
Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | domaća recenzija
Podaci o odgovornosti
Tišma, Marina, Panjičko, Mario, Zelić, Bruno, Velić, Natalija
hrvatski
Biorazgradnja repinih rezanaca gljivama bijelog truljenja
Biološke metode razgradnje lignina u današnje vrijeme postaju sve zanimljivije zbog učestale primjene lignoceluloznih materijala u proizvodnji bioetanola. Gljive bijelog truljenja su bazidiomicete koje rastu na drvu. Uobičajeno proizvode tri vrste ekstracelularnih enzima koji sudjeluju u razgradnji lignina: lignin peroksidaze, mangan peroksidaze i lakaze. Razgradnja poljoprivrednog ili drvnog otpada lignolitičkim enzimima u proizvodnji bioetanola i drugih bioprodukata ovisi uglavnom o udjelu lignina u samom otpadnom materijalu. Repini rezanci su dobar supstrat za uzgoj ovih gljiva, obzirom da sadrže nizak udio lignina i visok udio šećera. U radu je proveden uzgoj gljiva Trametes versicolor i Phanerochaete chrysosporium fermentacijom na čvrstoj podlozi koristeći repine rezance kao supstrat. Istražena je lignolitička djelotvornost gljiva, odnosno mogućnost razgradnje lignina sadržanih u repinim rezancima. Analiziran je udio lignina, celuloze, pentozana, šećera, dušika, ukupnog organskog ugljika, anorganskog ugljika, te udio pepela tijekom provedbe fermentacije na čvrstoj podlozi. Iz analize dobivenih rezultata proizlazi da T. versicolor i P. chrysosporium koriste jednostavne šećere za svoj rast, te da imaju sposobnost razgradnje lignina i pentozana, ali ne i celuloze obzirom da ne posjeduju celulaze.
repini rezanci; gljive bijelog truljenja; biorazgradnja
nije evidentirano
engleski
Biodegradation of sugar beet waste by white rot fungi
nije evidentirano
sugar beet waste; white-rot fungi; biodegradation
nije evidentirano
Podaci o prilogu
2012.
objavljeno
Podaci o matičnoj publikaciji
2. znanstveno-stručni skup "Okolišno prihvatljiva proizvodnja kvalitetne i sigurne hrane", Osijek
Podaci o skupu
2. znanstveno-stručni skup „Okolišno prihvatljiva proizvodnja kvalitetne i sigurne hrane“
pozvano predavanje
13.12.2012-13.12.2012
Osijek, Hrvatska