Odlike proizvodnosti i kakvoće janjećih trupova u Hrvatskoj (CROSBI ID 376089)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Hrkovac, Ivan
Vnučec, Ivan
hrvatski
Odlike proizvodnosti i kakvoće janjećih trupova u Hrvatskoj
Meso je najvažniji proizvod ovaca u Hrvatskoj kao i u većini zemalja u svijetu. Proizvodnja ovčjeg mesa u Hrvatskoj pretežno se zasniva na izvornim pasminama dobro priviknutim na oskudne okolišne uvjete uzgoja. Na domaćem tržištu janjeće meso uglavnom se prodaje u obliku cijelog trupa (za ražanj) različitih težina. Imajući u vidu zahtjeve tržišta i potrebe potrošača, s vremenom su se naše izvorne pasmine postupno prilagođavale osnovnoj proizvodnoj namjeni, tj. proizvodnji mesa. Ukupna količina proizvedenog mesa ovisi o broju ovaca (veličini populacije), godišnjem broju janjenja i janjadi, plodnosti, klaoničkoj masi, iskoristivosti trupa te broju zaklanih grla svih kategorija. Cilj rada bio je prikazati odlike proizvodnosti janjećeg mesa i pokazatelje kakvoće trupa janjadi izvornih hrvatskih pasmina ovaca. Utvrđene su značajne razlike u svim istraživanim pokazateljima ovisno o pasmini, tradiciji uzgoja i dobi janjadi pri klanju. Rezultati upućuju na značajne razlike u klaoničkoj masi između janjadi pojedinih naših izvornih pasmina (lička pramenka 28, 81 kg, creska ovca 19, 73 kg, paška ovca 11, 24 kg). Najveći prosječni randman imala je janjad paške ovce (59, 79%), dok je najmanji randman imala rapska janjad (52, 21%). Znatne su razlike u dobi janjadi pri klanju. Najmlađu se kolje pašku janjad, u prosječnoj dobi od 33 dana, dok janjad ličke pramenke kolju u prosječnoj dobi od 115 dana.
izvorne pasmine; janjad; trup; klaonički pokazatelji
nije evidentirano
engleski
Production and quality traits of lamb carcasses in Croatia
nije evidentirano
autochthonous breeds; lambs; carcass; slaughter traits
nije evidentirano
Podaci o izdanju
24
17.12.2012.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Agronomski fakultet
Zagreb