ODREĐIVANJE PARAMETARA KAKVOĆE TRADICIONALNIH MLIJEČNIH PROIZVODA (CROSBI ID 376101)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Marković, Marina
Markov, Ksenija
hrvatski
ODREĐIVANJE PARAMETARA KAKVOĆE TRADICIONALNIH MLIJEČNIH PROIZVODA
Svježi domaći sir i vrhnje pripadaju skupini mliječnih proizvoda koji se proizvode na tradicionalan način u kućanstvu od spontano ukiseljenog, sirovog mlijeka. U radu su prikazani rezultati istraživanja mikrobiološke kakvoće navedenih mliječnih proizvoda te su uspoređeni s rezultatima sličnih istraživanja drugih autora. Israživanje je provedeno na 30 uzoraka svježeg domaćeg sira i 30 uzoraka vrhnja. Analizama je utvrđeno da kriterije mikrobiološke ispravnosti nije zadovoljilo 33 (55%) od ukupno 60 analiziranih uzoraka, od čega 18, 33 % otpada na svježi sir a 36, 67 % na uzorke vrhnja. Najbrojniju mikrofloru predstavljaju kvasci i plijesni te S. aureus. Od 30 analiziranih uzoraka sira 12 uzoraka je bilo pozitivno na bakteriju S. aureus, dva uzorka na E. coli , a jedan je pozitivan na rod Listeria, dok samo u 4 uzorka nisu dokazani kvasci i plijesni. U uzorcima vrhnja čak 23 uzorka su bila pozitivna na S. aureus, 20 na kvasce i plijesni, 3 uzorka na enterobakterije, u 2 su uzorka potvrđene bakterije iz roda Listeria. Salmonella sp. nije bila dokazana ni u jednom istraživanom uzorku, ni sira ni vrhnja.
mikrobiološka ispravnost; patogeni mikroorganizmi; svježi domaći sir; vrhnje od sirovog mlijeka
nije evidentirano
engleski
DETERMINATION OF THE PARAMETERS OF QUALITY TRADITIONAL DAIRY PRODUCTS
nije evidentirano
microbiological validity; pathogens microorganisms; fresh domestic cheese; cream of raw milk
nije evidentirano
Podaci o izdanju
36
05.10.2012.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb