Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

ODREĐIVANJE PARAMETARA KAKVOĆE TRADICIONALNIH MLIJEČNIH PROIZVODA (CROSBI ID 376101)

Ocjenski rad | diplomski rad

Marković, Marina ODREĐIVANJE PARAMETARA KAKVOĆE TRADICIONALNIH MLIJEČNIH PROIZVODA / Markov, Ksenija (mentor); Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2012

Podaci o odgovornosti

Marković, Marina

Markov, Ksenija

hrvatski

ODREĐIVANJE PARAMETARA KAKVOĆE TRADICIONALNIH MLIJEČNIH PROIZVODA

Svježi domaći sir i vrhnje pripadaju skupini mliječnih proizvoda koji se proizvode na tradicionalan način u kućanstvu od spontano ukiseljenog, sirovog mlijeka. U radu su prikazani rezultati istraživanja mikrobiološke kakvoće navedenih mliječnih proizvoda te su uspoređeni s rezultatima sličnih istraživanja drugih autora. Israživanje je provedeno na 30 uzoraka svježeg domaćeg sira i 30 uzoraka vrhnja. Analizama je utvrđeno da kriterije mikrobiološke ispravnosti nije zadovoljilo 33 (55%) od ukupno 60 analiziranih uzoraka, od čega 18, 33 % otpada na svježi sir a 36, 67 % na uzorke vrhnja. Najbrojniju mikrofloru predstavljaju kvasci i plijesni te S. aureus. Od 30 analiziranih uzoraka sira 12 uzoraka je bilo pozitivno na bakteriju S. aureus, dva uzorka na E. coli , a jedan je pozitivan na rod Listeria, dok samo u 4 uzorka nisu dokazani kvasci i plijesni. U uzorcima vrhnja čak 23 uzorka su bila pozitivna na S. aureus, 20 na kvasce i plijesni, 3 uzorka na enterobakterije, u 2 su uzorka potvrđene bakterije iz roda Listeria. Salmonella sp. nije bila dokazana ni u jednom istraživanom uzorku, ni sira ni vrhnja.

mikrobiološka ispravnost; patogeni mikroorganizmi; svježi domaći sir; vrhnje od sirovog mlijeka

nije evidentirano

engleski

DETERMINATION OF THE PARAMETERS OF QUALITY TRADITIONAL DAIRY PRODUCTS

nije evidentirano

microbiological validity; pathogens microorganisms; fresh domestic cheese; cream of raw milk

nije evidentirano

Podaci o izdanju

36

05.10.2012.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Biotehnologija