Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Antifungalni i antipatulinski učinak bakterije Gluconobacter oxydans 1J izolirane s jabuka (CROSBI ID 376103)

Ocjenski rad | diplomski rad

Mesarek, Dragana Antifungalni i antipatulinski učinak bakterije Gluconobacter oxydans 1J izolirane s jabuka / Markov, Ksenija (mentor); Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2012

Podaci o odgovornosti

Mesarek, Dragana

Markov, Ksenija

hrvatski

Antifungalni i antipatulinski učinak bakterije Gluconobacter oxydans 1J izolirane s jabuka

Svrha ovog rada je bila izolirati sa jabuke mikrobnu populaciju i utvrditi moguće inhibitorno djelovanje Gluconobacter oxydans 1J na plavu plijesan, Penicillium expansum 565, najvažnijeg uzročnik kvarenja jabuka u skladištu. Najveća antifungalna aktivnost bakterije je primjećena između 3. i 9. dana, kada nije zabilježen porast kolonija, dok je nakon 12. dana promjer kolonije plijesni manji za 42.3%. Klasičnim mikrobiološkim metodama, API-testom i MALDI- TOF MS analizom, izolirana je i identificirana prirodno prisutna mikroflora jabuka. Iako istraživana bakterija Gluconobacter oxydans 1J nije u potpunosti inhibirala rast plijesni u jabučnom soku, pokazala je visoku razinu učinkovitosti (72-78%). Gluconobacter oxydans 1J djelomično inhibira rast plijesni Penicillium expansum 565 i biosintezu patulina u ovisnosti o vremenu i uvjetima uzgoja.

Gluconobacter oxydans 1J; Penicillium expansum 565; inhibicija; patulin

nije evidentirano

engleski

Antifungal and antipatulin effect of bacteria Gluconobacter oxydans 1J isolated from apple

nije evidentirano

Gluconobacter oxydans 1J; Penicillium expansum 565; inhibition; patulin

nije evidentirano

Podaci o izdanju

50

18.07.2012.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Biotehnologija