Antifungalni i antipatulinski učinak bakterije Gluconobacter oxydans 1J izolirane s jabuka (CROSBI ID 376103)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Mesarek, Dragana
Markov, Ksenija
hrvatski
Antifungalni i antipatulinski učinak bakterije Gluconobacter oxydans 1J izolirane s jabuka
Svrha ovog rada je bila izolirati sa jabuke mikrobnu populaciju i utvrditi moguće inhibitorno djelovanje Gluconobacter oxydans 1J na plavu plijesan, Penicillium expansum 565, najvažnijeg uzročnik kvarenja jabuka u skladištu. Najveća antifungalna aktivnost bakterije je primjećena između 3. i 9. dana, kada nije zabilježen porast kolonija, dok je nakon 12. dana promjer kolonije plijesni manji za 42.3%. Klasičnim mikrobiološkim metodama, API-testom i MALDI- TOF MS analizom, izolirana je i identificirana prirodno prisutna mikroflora jabuka. Iako istraživana bakterija Gluconobacter oxydans 1J nije u potpunosti inhibirala rast plijesni u jabučnom soku, pokazala je visoku razinu učinkovitosti (72-78%). Gluconobacter oxydans 1J djelomično inhibira rast plijesni Penicillium expansum 565 i biosintezu patulina u ovisnosti o vremenu i uvjetima uzgoja.
Gluconobacter oxydans 1J; Penicillium expansum 565; inhibicija; patulin
nije evidentirano
engleski
Antifungal and antipatulin effect of bacteria Gluconobacter oxydans 1J isolated from apple
nije evidentirano
Gluconobacter oxydans 1J; Penicillium expansum 565; inhibition; patulin
nije evidentirano
Podaci o izdanju
50
18.07.2012.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb