Rast patogenih mikroorganizama u prisutnosti čajeva biljke Camellia sinensis i čajnih mješavina (CROSBI ID 376106)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Jurić, Marija
Markov, Ksenija
hrvatski
Rast patogenih mikroorganizama u prisutnosti čajeva biljke Camellia sinensis i čajnih mješavina
Antimikrobna svojstva čajeva vrlo su zanimljiva tema znanstvenika u zadnje vrijeme čemu svjedoče mnogobrojna istraživanja, knjige i rasprave o istinama i neistinama u vezi učinkovitosti čaja u liječenju brojnih bolesti. Odabrani mikroorganizmi u ovom radu česti su radni materijal i nalaze se u Zbirci na Prehrambeno-biotehnološkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Čajevi koji su dobiveni kao radni uzorak nisu od poznatog naručitelja stoga nije poznata njihova namjena, ali temeljom ovog istraživanja ne mogu se preporučiti u svrhu liječenja. Biljka Camellia sinensis i ostale srodne biljke najpoznatiji se biljke od kojih se dobivaju čajevi. Čajevi dobiveni od ove biljke su crni, zeleni, bijeli, žuti i oolong čaj. Svaki od njih ima poneka slična svojstva (svi imaju određenu količinu antioksidansa), ali im je uloga uglavnom različita. Crni čaj je najbolja zamjena za kavu jer zbog svog načina prerade nakon branja ima najviše kofeina jer je najduže fermentiran. Zeleni čaj je bogat antioksidansima, ima ga u većoj količini od prosječne voćke, jednako kao dvije šalice kave, jedna šalica vina, sedam čaša soka od naranče i dvadeset čaša soka od jabuke. Čajevi su vrlo dobro primjenjivi za oralnu upotrebu kod upale zuba, grla ili uha, u borbi protiv glavobolje, kao prevencija za razne bolesti. Unatoč svim dobrim čimbenicima vezanim za čaj, nije preporučeno oslanjati se na čajeve kao lijek u borbi protiv težih oboljenja.
Camellia sinensis; zeleni čaj; crni čaj; antioksidansi; antimikrobni učinak
nije evidentirano
engleski
The growth of pathogenic microorganisms in the presence of tea from Camellia sinensis plant and tea mixture
nije evidentirano
Camellia sinensis; green tea; black tea; antioxidans; antimicrobial activity
nije evidentirano
Podaci o izdanju
60
26.09.2012.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb