Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

ODREðIVANJE UKUPNIH AFLATOKSINA U ZAČINIMA ELISA METODOM (CROSBI ID 376108)

Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad

Horvat, Marija ODREðIVANJE UKUPNIH AFLATOKSINA U ZAČINIMA ELISA METODOM / Markov, Ksenija (mentor); Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2012

Podaci o odgovornosti

Horvat, Marija

Markov, Ksenija

hrvatski

ODREðIVANJE UKUPNIH AFLATOKSINA U ZAČINIMA ELISA METODOM

Začini su prirodne tvari koji ne samo da obogaćuju miris i okus hrane koju konzumiramo, nego su i predmet istraživanja zbog svojih antimikrobnih svojstava. Meñutim, začini mogu biti kontaminirani plijesnima i mogu u namirnicama u koje se dodaju biti izvor kontaminacije mikotoksinima. Stoga je u ovom radu primjenom “Horizontalne metode za brojanje kvasaca i plijesni”, odreñena prisutnost i količina plijesni, te prisutnost ukupnih aflatoksina i njihova koncentracija u začinima (cimet, mješavina speculaas, chilli, češnjak u prahu, crvena paprika, sezam i origano) pri različitim temperaturama čuvanja (18°C i 30°C). U svim uzorcima začina, osim u uzorku crvene paprike, dokazana je prisutnost plijesni iz roda Aspergillus (50, 0%), Penicillium (8, 3%), Mucor (33, 3%) i Rhizopus (8, 3%). Kvantitativna analiza ukupnih aflatoksina u začinima provedena je ELISA metodom. Sadržaj ukupnih aflatoksina u crvenoj paprici, chilliu, češnjaku u prahu i sezamu bio je u skladu s važećim propisima Republike Hrvatske i Europske Unije, dok je u cimetu, mješavini speculaas i origanu bio veći od zakonski dozvoljene granice (> 10μg/kg).

začini; plijesni; ukupni aflatoksini; ELISA

nije evidentirano

engleski

DETERMINATION OF TOTAL AFLATOXIN IN SPICES BY ELISA

nije evidentirano

spices; moulds; total aflatoxins; ELISA

nije evidentirano

Podaci o izdanju

56

16.04.2012.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Biotehnologija