ODREðIVANJE UKUPNIH AFLATOKSINA U ZAČINIMA ELISA METODOM (CROSBI ID 376108)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Horvat, Marija
Markov, Ksenija
hrvatski
ODREðIVANJE UKUPNIH AFLATOKSINA U ZAČINIMA ELISA METODOM
Začini su prirodne tvari koji ne samo da obogaćuju miris i okus hrane koju konzumiramo, nego su i predmet istraživanja zbog svojih antimikrobnih svojstava. Meñutim, začini mogu biti kontaminirani plijesnima i mogu u namirnicama u koje se dodaju biti izvor kontaminacije mikotoksinima. Stoga je u ovom radu primjenom “Horizontalne metode za brojanje kvasaca i plijesni”, odreñena prisutnost i količina plijesni, te prisutnost ukupnih aflatoksina i njihova koncentracija u začinima (cimet, mješavina speculaas, chilli, češnjak u prahu, crvena paprika, sezam i origano) pri različitim temperaturama čuvanja (18°C i 30°C). U svim uzorcima začina, osim u uzorku crvene paprike, dokazana je prisutnost plijesni iz roda Aspergillus (50, 0%), Penicillium (8, 3%), Mucor (33, 3%) i Rhizopus (8, 3%). Kvantitativna analiza ukupnih aflatoksina u začinima provedena je ELISA metodom. Sadržaj ukupnih aflatoksina u crvenoj paprici, chilliu, češnjaku u prahu i sezamu bio je u skladu s važećim propisima Republike Hrvatske i Europske Unije, dok je u cimetu, mješavini speculaas i origanu bio veći od zakonski dozvoljene granice (> 10μg/kg).
začini; plijesni; ukupni aflatoksini; ELISA
nije evidentirano
engleski
DETERMINATION OF TOTAL AFLATOXIN IN SPICES BY ELISA
nije evidentirano
spices; moulds; total aflatoxins; ELISA
nije evidentirano
Podaci o izdanju
56
16.04.2012.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb