crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Naslovna
 O projektu
 FAQ
 Kontakt
4 gif
Pregledavanje radova
Jednostavno pretraživanje
Napredno pretraživanje
Skupni podaci
Upis novih radova
Upute
Ispravci prijavljenih radova
Ostale bibliografije
Slični projekti
 Bibliografske baze podataka

Pregled bibliografske jedinice broj: 610250

Zbornik radova

Autori: Marjanić, Suzana
Naslov: Art radionica Lazareti i pritisak privatnoga kapitala
( The Art Workshop Lazareti and the Pressure from Private Capital )
Izvornik: 4. Međunarodni znanstveni interdisciplinarni simpozij Hrvatska folklorna i etnografska baština u svjetlu dubrovačke, svjetske i turističke sadašnjosti (2. FEB, KNJIŽICA SAŽETAKA / Mira Muhoberac (ur.). - Dubrovnik : Folklorni ansambl Linđo , 2012. 90-91 (ISBN: 978-953-56971-3-8).
Skup: 4. Međunarodni znanstveni interdisciplinarni simpozij Hrvatska folklorna i etnografska baština u svjetlu dubrovačke, svjetske i turističke sadašnjosti (2. FEB)
Mjesto i datum: Duborvnik, 11.-13. prosinca 2012.
Ključne riječi: Art radionica Lazareti; umjetnost performansa
( The Art Workshop Lazareti; performance art )
Sažetak:
Svaka priča o dubrovačkoj sceni performansa mora krenuti od 1988. godine, kada je začeta ideja osnivanja Art radionice Lazareti kao nezavisnoga kulturnoga i društvenoga centra s nizom aktivnosti (tako u okviru ARL-a djeluju npr. Galerija Otok i festival Karantena) usmjeren, nastojanjima Slavena Tolja kao njezinoga umjetničkoga voditelja, radikalnoj umjetničkoj praksi. Nakon Toljeva povratka sa studija na sarajevskoj Akademiji likovnih umjetnosti, u Dubrovniku je neko vrijeme živio Ilija Šoškić (Tolj 2001/2002:42, Šoškić 1989) i upravo je Toljeva suradnja s tim sljednikom arte povera imala, čini se, a kako će uostalom i sâm Slaven Tolj u više navrata istaknuti, presudnu ulogu u artikuliranju njegova daljnjega umjetničkoga rada kao i rada Art radionice Lazareti. Inače, Slaven Tolj se u okviru jedne svoje umjetničke akcije antejski obilježio i tetoviranjem logotipa ARL-a jer tom mjestu "trajno" pripada (Maračić 1998, Brzica 2010). Art radionica Lazareti tako je okupila mlađe umjetnike, filozofe, pisce i teoretičare s idejom aktivnog i istraživačkog propitivanja suvremene umjetnosti, suvremene kulture i društva, politike kao i njihovih međuodnosa, a svojim programima i aktivnostima je začela prezentaciju suvremene nezavisne umjetničke produkcije i poticanje izvaninstitucionalne edukacije i umjetničke produkcije. Poznato je, vezano uz bližu povijest, da je ARL izložen pritisku privatnoga kapitala s obzirom na to da je smješten na atraktivnoj lokaciji s turističkim potencijalom (Vidović 2011:33). Priča ide dalje do sredine listopada 2012. godine kada su se pojavili novinski natpisi s naslovima ili pak leadovima "Nasilno iseljavanje Lazareta u Dubrovniku".
Vrsta sudjelovanja: Pozvano
Vrsta prezentacije u zborniku: Sažetak
Vrsta recenzije: Nema recenziju
Projekt / tema: 189-1890666-0664, 189-0000000-3626
Izvorni jezik: HRV
Kategorija: Znanstveni
Znanstvena područja:
Etnologija i antropologija
Upisao u CROSBI: smarjanic@ief.hr (smarjanic@ief.hr), 7. Sij. 2013. u 13:53 satiVerzija za printanje   za tiskati


upomoc
foot_4