Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Antifungalni učinak eteričnih ulja na plijesni iz roda Aspergillus u in vitro i in situ uvjetima (CROSBI ID 376299)

Ocjenski rad | doktorska disertacija

Sokolić-Mihalak, Darja Antifungalni učinak eteričnih ulja na plijesni iz roda Aspergillus u in vitro i in situ uvjetima / Pavlović, Hrvoje ; Markov, Ksenija (mentor); Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2013

Podaci o odgovornosti

Sokolić-Mihalak, Darja

Pavlović, Hrvoje ; Markov, Ksenija

hrvatski

Antifungalni učinak eteričnih ulja na plijesni iz roda Aspergillus u in vitro i in situ uvjetima

Cilj ovog rada bio je ispitati antifungalna svojstva eteričnih ulja majčine dušice, čajevca i cedra, te njihov utjecaj na sintezu mikotoksina, u cilju potencijalne mogućnosti uporabe kao ekološki prihvatljivih konzervansa u zaštiti hrane od kvarenja plijesnima Aspergillus carbonarius, Aspergillus flavus i Aspergillus parasiticus. Određivanjem minimalne inhibitorne koncentracije (MIK) i minimalne fungicidne koncentracije (MFK), te određivanjem učinka eteričnih ulja majčine dušice, cedra i čajevca na inhibiciju linearnog rasta kolonija plijesni pri različitim aktivitetima vode, ustanovljeno je kako pri oba aktiviteta vode i koncentraciji od 500 ppm eterično ulje majčine dušice u potpunosti inhibira rast plijesni A. carbonarius. Ispitivanje učinka eteričnih ulja na inhibiciju germinacije spora pokazalo je da najveći utjecaj na smanjenje germinacije spora plijesni A. flavus ima eterično ulje čajevca, a eterično ulje majčine dušice na germinaciju spora plijesni A. parasiticus. Na smanjenje sinteze mikotoksina za sve ispitivane plijesni najznačajniji utjecaj pokazalo je eterično ulje majčine dušice. Ispitivanjem u realnim uvjetima na kolutićima mrkve najveći inhibitorni učinak porasta kolonija plijesni i to na plijesan A. flavus pokazalo je eterično ulje majčine dušice. Svi dobiveni rezultati upućuju na to da od svih ispitivanih eteričnih ulja, eterično ulje majčine dušice ima najveći potencijal za korištenje u sprečavanju kvarenja hrane pri koncentraciji od 250 – 500 ppm i smanjenom aktivitetu vode.

eterična ulja ; majčina dušica ; cedar ; čajevac ; Apergillus ; antifungalna svojstva ; mikotoksini

nije evidentirano

engleski

Antifungal effect of essential oils in vitro and in situ on Aspergillus species

nije evidentirano

essential oils ; wild thyme oil ; cedarwood oil ; teatree oil ; Apergillus ; antifungal ; mycotoxins

nije evidentirano

Podaci o izdanju

114

07.01.2013.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Biotehnologija

Poveznice