Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Antioksidacijska aktivnost ozimog slavonskoga češnjaka (Allium sativum L.) (CROSBI ID 189173)

Prilog u časopisu | prethodno priopćenje

Parađiković, Nada ; Vinković, Tomislav ; Štolfa, Ivna ; Tkalec, Monika ; Has-Schön, Elizabeta ; Andračić, Iva ; Parađiković, Lea ; Kraljičak, Jasna Antioksidacijska aktivnost ozimog slavonskoga češnjaka (Allium sativum L.) // Poljoprivreda (Osijek), 18 (2012), 2; 44-49

Podaci o odgovornosti

Parađiković, Nada ; Vinković, Tomislav ; Štolfa, Ivna ; Tkalec, Monika ; Has-Schön, Elizabeta ; Andračić, Iva ; Parađiković, Lea ; Kraljičak, Jasna

hrvatski

Antioksidacijska aktivnost ozimog slavonskoga češnjaka (Allium sativum L.)

Brojna istraživanja provedena na češnjaku (Allium sativum L.) dokazala su prisutnost antioksidacijskih i fenolnih spojeva, nekoliko sumpornih spojeva i vitamina. Cilj ovog istraživanja bio je ispitati razlike u sadržaju ukupnih fenola, askorbinske kiseline i ukupne antioksidacijske aktivnosti četiri kultivara ozimoga slavonskoga češnjaka te utvrditi postojanje korelacija između tih parametara. Sadržaj askorbinske kiseline, ukupni sadržaj fenolnih spojeva te ukupna antioksidacijska aktivnost četiri kultivara slavonskoga ozimoga češnjaka određeni su spektrofotometrijski. Genetička raznolikost kultivara ozimoga slavonskoga češnjaka značajno je utjecala na sadržaj askorbinske kiseline i ukupnu antioksidacijsku aktivnost. Ukupna antioksidacijska aktivnost bila je u značajnoj pozitivnoj korelaciji sa sadržajem askorbinske kiseline (r 2 =0, 64 ; p=0, 006), dok između sadržaja ukupnih fenola i ukupne antioksidacijske aktivnosti nije utvrđena značajna povezanost. Kultivar PFO 1 imao je najveću antioksidacijsku aktivnost (8, 006 µmol Trolox/g svježe tvari) i najveći sadržaj askorbinske kiseline (8, 57 mg /100 g svježe tvari), a time se pokazao kao najkvalitetniji od četiri ispitivana kultivara.

slavonski češnjak ; antioksidacijska aktivnost ; askorbinska kiselina ; fenolni spojevi

nije evidentirano

engleski

Antioxidant Activity of winter slavonian garlic (Allium sativum L.)

nije evidentirano

Slavonian garlic cultivars ; antioxidant activities ; total phenols ; ascorbic acid

nije evidentirano

Podaci o izdanju

18 (2)

2012.

44-49

objavljeno

1330-7142

Povezanost rada

Biologija, Poljoprivreda (agronomija)

Indeksiranost