Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Kvaliteta soka od jabuke proizvedenog na obiteljskom gospodarstvu (CROSBI ID 376336)

Ocjenski rad | diplomski rad

Gabud, Matija Kvaliteta soka od jabuke proizvedenog na obiteljskom gospodarstvu / Voća, Sandra (mentor); Zagreb, Agronomski fakultet, . 2012

Podaci o odgovornosti

Gabud, Matija

Voća, Sandra

hrvatski

Kvaliteta soka od jabuke proizvedenog na obiteljskom gospodarstvu

Cilj ovog diplomskog rada je analizirati i usporediti kvalitetu prirodnog soka od jabuke, dobivenog na malom obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu s kvalitetom postojećih sokova od jabuke već opisanih u literaturi. Cilj je dokazati da malo obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo može proizvesti dovoljno kvalitetan proizvod da bi s istim bilo konkurentno na tržištu. Na temelju provedenih analiza utvrdit će se zadovoljava li proizvedeni sok kvalitativnim parametrima zadanima Pravilikom o hrani (NN 46/07 ; 155/08) kojim se propisuju zahtjevi kakvoće kojima u proizvodnji i stavljanju na tržište moraju udovoljavati voćni sokovi i njima srodni proizvodi. Sok proizveden na obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu dobiven je miješanjem 5 sorata jabuka: 'Idared', 'Zlatni Delišes', 'Granny Smith', 'Jonagold' te 'Elstar'. Pokusi proizvodnje soka su postavljani u 2010. i 2011. godini te su između ostaloga temeljem dobivenih rezultata uspoređena dva načina proizvodnje soka od jabuke. Prvi način, zastarjelom opremom, koji uključuje staru prešu kapacitetea 180 litara, te drugi način, modernijom opremom, koji uključuje automatsku prešu kapaciteta 800 litara. Analiza iskoristivosti pokazala je velike razlike u navedenim godinama. Prosječna iskoristivost 2010. godine znatno je manja od rezultata dobivenih u 2011. godini. No u daljnjim analizama kvalitete soka, rezultati nisu pokazali velike razlike između dva tipa proizvodnje. Rezultati analiza topljive suhe tvari, pH vrijednosti, ukupnih kiselina, testa prisutnosti pektina, te doziranja pektolitičkih enzima pokazali su da su sokovi približno jednako kvaliteteni te da se rezultati analiza podudaraju s relevantnom literaturom. Prosječni rezultati topljive suhe tvari u 2010. godini iznose 13, 08 °Brix, a u 2011. godini 14, 26 °Brix.Prosječna ph vrijednost u 2010. i 2011. godini iznosi za obje godine 3, 85. Prosjek ukupnih kiselina u 2010. godini iznosi 5, 37 g/L, a u 2011. 5, 85 g/L. Značajnija razlika u rezultatima primjećuje se pri analizi doziranja pektolitičkih enzima koji su u 2010. godini u prosjeku 2, 3 g/100L, dok je u 2011. u prosjeku ta količina bila 3, 76 g/100L. Sukladno s povećanjem količine enzima, povećala se i količina sredstava za bistrenje, što je rezultiralo i većim udjelom taloga u 2011. godini. Prosječan udio taloga u soku 2010. godine iznosio je 3, 7 %, au 2011. godini 4, 43 %. No, navedene su vrijednosti u okvirima preporučenih količina proizvođača.

kvaliteta jabučnog soka; 'Zlatni Delišes'; 'Granny Smith'; 'Idared'; 'Jonagold'; 'Elstar'; načini proizvodnje soka od jabuke

nije evidentirano

engleski

Apple juice quality produced by small agriculture family businesses

nije evidentirano

apple juice quality; 'Golden Delicious'; 'Granny Smith'; 'Idared'; 'Jonagold'; 'Elstar'; types of apple juice production.

nije evidentirano

Podaci o izdanju

45

21.12.2012.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Agronomski fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija)