Kvaliteta soka od jabuke proizvedenog na obiteljskom gospodarstvu (CROSBI ID 376336)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Gabud, Matija
Voća, Sandra
hrvatski
Kvaliteta soka od jabuke proizvedenog na obiteljskom gospodarstvu
Cilj ovog diplomskog rada je analizirati i usporediti kvalitetu prirodnog soka od jabuke, dobivenog na malom obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu s kvalitetom postojećih sokova od jabuke već opisanih u literaturi. Cilj je dokazati da malo obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo može proizvesti dovoljno kvalitetan proizvod da bi s istim bilo konkurentno na tržištu. Na temelju provedenih analiza utvrdit će se zadovoljava li proizvedeni sok kvalitativnim parametrima zadanima Pravilikom o hrani (NN 46/07 ; 155/08) kojim se propisuju zahtjevi kakvoće kojima u proizvodnji i stavljanju na tržište moraju udovoljavati voćni sokovi i njima srodni proizvodi. Sok proizveden na obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu dobiven je miješanjem 5 sorata jabuka: 'Idared', 'Zlatni Delišes', 'Granny Smith', 'Jonagold' te 'Elstar'. Pokusi proizvodnje soka su postavljani u 2010. i 2011. godini te su između ostaloga temeljem dobivenih rezultata uspoređena dva načina proizvodnje soka od jabuke. Prvi način, zastarjelom opremom, koji uključuje staru prešu kapacitetea 180 litara, te drugi način, modernijom opremom, koji uključuje automatsku prešu kapaciteta 800 litara. Analiza iskoristivosti pokazala je velike razlike u navedenim godinama. Prosječna iskoristivost 2010. godine znatno je manja od rezultata dobivenih u 2011. godini. No u daljnjim analizama kvalitete soka, rezultati nisu pokazali velike razlike između dva tipa proizvodnje. Rezultati analiza topljive suhe tvari, pH vrijednosti, ukupnih kiselina, testa prisutnosti pektina, te doziranja pektolitičkih enzima pokazali su da su sokovi približno jednako kvaliteteni te da se rezultati analiza podudaraju s relevantnom literaturom. Prosječni rezultati topljive suhe tvari u 2010. godini iznose 13, 08 °Brix, a u 2011. godini 14, 26 °Brix.Prosječna ph vrijednost u 2010. i 2011. godini iznosi za obje godine 3, 85. Prosjek ukupnih kiselina u 2010. godini iznosi 5, 37 g/L, a u 2011. 5, 85 g/L. Značajnija razlika u rezultatima primjećuje se pri analizi doziranja pektolitičkih enzima koji su u 2010. godini u prosjeku 2, 3 g/100L, dok je u 2011. u prosjeku ta količina bila 3, 76 g/100L. Sukladno s povećanjem količine enzima, povećala se i količina sredstava za bistrenje, što je rezultiralo i većim udjelom taloga u 2011. godini. Prosječan udio taloga u soku 2010. godine iznosio je 3, 7 %, au 2011. godini 4, 43 %. No, navedene su vrijednosti u okvirima preporučenih količina proizvođača.
kvaliteta jabučnog soka; 'Zlatni Delišes'; 'Granny Smith'; 'Idared'; 'Jonagold'; 'Elstar'; načini proizvodnje soka od jabuke
nije evidentirano
engleski
Apple juice quality produced by small agriculture family businesses
nije evidentirano
apple juice quality; 'Golden Delicious'; 'Granny Smith'; 'Idared'; 'Jonagold'; 'Elstar'; types of apple juice production.
nije evidentirano
Podaci o izdanju
45
21.12.2012.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Agronomski fakultet
Zagreb