Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Čimbenici koji utječu na konzumiranje hrane kod prasadi (CROSBI ID 190073)

Prilog u časopisu | izvorni znanstveni rad

Margeta, Vladimir ; Kralik, Gordana ; Budimir, Kristina Čimbenici koji utječu na konzumiranje hrane kod prasadi // Krmiva : časopis o hranidbi životinja, proizvodnji i tehnologiji krme, 53 (2011), 6; 233-239

Podaci o odgovornosti

Margeta, Vladimir ; Kralik, Gordana ; Budimir, Kristina

hrvatski

Čimbenici koji utječu na konzumiranje hrane kod prasadi

Razdoblje od poroda do odbića prasadi predstavlja najosjetljiviju fazu cjelokupnog ciklusa svinjogojske proizvodnje. Tijekom ovog razdoblja prasad je izložena nizu stresora čije negativne posljedice mogu odrediti kasniji tijek proizvodnje. Stres se javlja uslijed odvajanja prasadi od majke, može biti posljedica miješanja prasadi različitih legala te promjene okoline u kojoj prasad živi, a može nastati i zbog promjene oblika, količine te načina konzumiranja hrane. Čimbenici koji imaju nepovoljan utjecaj na konzumaciju hrane i vode prije te nakon odbića su visoke ili niske temperature okoliša, nesposobnost razlučivanja osjećaja gladi i žeđi, nesposobnost pronalaženja hrane ili vode, nedostatak iskustva u konzumiranju hrane ili vode, takmičarsko ponašanje između prasadi koja pripadaju različitim leglima, nedostatak stimulacije hranjenja, dostupnost hrane i vode, prekomjerno konzumiranje vode te temperatura i kvaliteta vode. Na navedene čimbenike može se utjecati pravilnim menadžmentom hranidbe, odgovarajućim mikroklimatskim parametrima i adekvatnim tehnološko – tehničkim rješenjima na farmi. Uspješnost sprječavanja nastanka navedenih čimbenika ovisi o smanjenu ovisnosti prasadi od majke te razvijanjem istraživačkog ponašanja. Nužno je stvoriti hranidbene navike te prasad hraniti kvalitetnom hranom. Temperatura okoline u kojoj prasad boravi jedan je od važnijih mikroklimatskih parametara. Ukoliko je ona viša ili niža od propisanih vrijednosti, konzumacija hrane biti će manja. Tehnološko – tehnička rješenja koja bi trebala biti ispunjena odnose se na konstrukciju obora, pristup pojilicama te broj hranidbenih mjesta. Tjelesna težina prasadi kod odbića glavni je čimbenik o kojem ovisi način reagiranja na stresne uvjete. Cilj je dobiti prasad s većom tjelesnom težinom kako bi se izbjegla depresija prirasta u prvom tjednu nakon odbića te u konačnici, što veće iskorištavanje genetskog potencijala rasta.

prasad ; stres ; porodna težina ; odbiće ; hranidba

nije evidentirano

engleski

Factors affecting piglet feed consumption

nije evidentirano

piglets ; stress ; birth weight ; weaning ; feeding

nije evidentirano

Podaci o izdanju

53 (6)

2011.

233-239

objavljeno

0023-4850

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija)