Konzerviranje voća i povrća zamrzavanjem (CROSBI ID 376991)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Zagorščak, Ignac
Nedić Tiban, Nela
hrvatski
Konzerviranje voća i povrća zamrzavanjem
Među suvremenim metodama konzerviranja voća i povrća zamrzavanje zauzima jedno od najistaknutijih mjesta. Razlozi su ponajprije kakvoća smrznutih proizvoda, široka primjena i prikladnost takvih proizvoda za upotrebu, ali i mnogi drugi. Zamrzavanjem se mogu konzervirati razne vrste voća i povrća, iako su neke više a neke manje prikladne za taj način konzerviranja. Samo ono voće i povrće koje se troši u svježem stanju za pripremu salata ili deserata obično se ne zamrzava. Za zamrzavanje u pravilu služi voće i povrće u stadiju zrelosti za potrošnju (konzumne zrelosti), tj. s potpuno razvijenom bojom i aromom, te odgovarajućom teksturom, ovisno o krajnjoj namjeni i načinu obrade. Zadatak ovog rada bio je obraditi postupke i uređaje za zamrzavanje voća i povrća. Navedene su i promjene koje se dešavaju tijekom postupaka pripreme voća i povrća i samog zamrzavanja, kao i distribucije i skladištenja gotovih proizvoda.
konzerviranje ; zamrzavanje ; voće i povrće
nije evidentirano
engleski
Preservation of fruits and vegetables by freezing
nije evidentirano
preservation ; freezing ; fruits and vegetables
nije evidentirano
Podaci o izdanju
37
04.12.2012.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Osijek