Uloga tehnologije u održivosti lanca hrane (CROSBI ID 594435)
Prilog sa skupa u zborniku | izvorni znanstveni rad
Podaci o odgovornosti
Piližota, Vlasta
hrvatski
Uloga tehnologije u održivosti lanca hrane
Proizvodnja i potrošnja hrane je u središtu svakog društva. U mnogim razvijenim državama, sektor hrane, s različitim podsektorima proizvodnje, procesiranjem, distribucijom i prodajom, sačinjava najvažniju dodanu vrijednost u tzv. ‘‘bioekonomiji’’. Bioekonomija je ‘’ekonomija koja koristi biološke resurse iz/sa zemlje i vode, kao i otpad, kao input u proizvodnji hrane i hrane za životinje, industrijsku proizvodnju i proizvodnju energije. Bioekonomija je održiva proizvodnja i pretvorba sirovine ili biomase, u hranu, zdravlje, vlakna i industrijske proizvode, i energiju, pri čemu se obnovljiva biomasa sastoji od biološkog materijala koji se koristi kao sirovina. Danas smo više nego ikada svjesni o potrebi održive proizvodnje ; o tome kako proizvoditi više, koristeći manje resursa i zagađivati manje. Održivi sustav hrane je onaj koji omogućava tzv. ‘’zdravu’’ hranu a istovremeno održava ‘’zdravi’’ eko-sustav kako bi mogao osigurati hranu budućim generacijama s minimalnim negativnim utjecajem na okoliš. Svijet se suočava s izazovom bez presedana kao što je porast svjetske populacije. 2050 godine se očekuje da će svjetska populacija iznositi 9, 2 milijarde, a koja će morati imati pristup ‘’zdravoj’’ i nutritivno vrijednoj hrani. Industrija hrane i pića je najveći proizvođački sektor u Europi, i ona preuzima vodeću ulogu u osiguranju održivosti lanca snabdijevanja hranom, kroz to što je već proaktivna, i unaprijed razmišlja te je praktična kada se radi o održivosti, a koja je od najveće brige u svakom stadiju lanca snabdijevanja hranom. Kako se tehnologija može iskoristiti da promijenimo ono što jedemo i kako je nešto uzgojeno, prerađeno i distribuirano? Možemo li izaći na kraj s gladi, pretilosti, sigurnošću i osiguranjem dovoljne količine hrane, sa svime u isto vrijeme. Suočavajući se s ovim ekonomskim i društvenim izazovima biti će potrebna intenzivnija i tješnja suradnja između znanstvenika u području hrane i tehnologa, inženjera i drugih (npr. vlada i poslovnog sektora) kako bi se upotrijebile informacije iz područja biotehnologije, biofizike, informatike, nanotehnologije, nutrigenomije, medicine, i drugih, kao i poticao razvitak novih tehnologija koje će povećati održivost u cijelom lancu snabdijevanja hranom, a u isto vrijeme smanjivao negativni utjecaj agronomije i prehrambene industrije na okoliš.
hrana; tehnologija; održivost; lanac snabdijevanja hranom
nije evidentirano
engleski
Role of Technology in Sustaining Food Supply Chain
nije evidentirano
food; technology; sustainability; food supply chain
nije evidentirano
Podaci o prilogu
1-6.
2012.
objavljeno
Podaci o matičnoj publikaciji
Podaci o skupu
2nd International Congress Age of New Economy and New Jobs: Economy of Values, Sustainability, Responsibility and Health
predavanje
28.11.2012-29.11.2012
Zagreb, Hrvatska