Primjena NIR metode u nedestruktivnom određivanju kemijske kakvoće ploda nektarine sorte 'Venus' tijekom čuvanja (CROSBI ID 377114)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Markota, Slavica
Jemrić, Tomislav
hrvatski
Primjena NIR metode u nedestruktivnom određivanju kemijske kakvoće ploda nektarine sorte 'Venus' tijekom čuvanja
U ovom radu je korištena NIR spektroskopija s kojom je provedeno istraživanje na ukupno 80 plodova nektarine sorte 'Venus'. Plodovi su ubrani u optimalnoj fazi zrelosti, tretirani toplinskim tretmanima i čuvani 4 tjedna na 0° C te su potom bili ostavljeni na sobnoj temperaturi 5 dana. Nakon čuvanja, plodove smo podijelili na dva jednaka uzorka po 40 plodova (kalibracijski i validacijski uzorak). Na svakom plodu iz kalibracijskog uzorka izmjeren je NIR spektar i određena koncentracija topljive suhe tvari. Na temelju tih podataka iz kalibracijskih uzorka izrađen je statističko-računski model odnosa mjerenja NIR spektra i topljive suhe tvari u plodu, koji je provjeren na validacijskom uzorku. Rezultati pokazuju da dobiveni model dobro povezuje NIR mjerenja i koncentraciju topljive suhe tvari u plodu. Međutim prisutna su variranja podataka izazvana različitim čimbenicima i buduća istraživanja treba usmjeriti na povećanje preciznosti modela.
nektarina; NIR spektroskopija; sadržaj topljive suhe tvari
nije evidentirano
engleski
Application of NIR method in non-destructive determination of fruit quality in nectarine cv. "Venus"
nije evidentirano
nectarine; NIR spectroscopy; soluble solids content
nije evidentirano
Podaci o izdanju
34
15.02.2013.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Agronomski fakultet
Zagreb