Sadržaj ukupnih fenola i flavonoida u paragvajskom slatkom draču, Stevia rebaudiana (Bert) uzgojenom u uvjetima in vitro (CROSBI ID 377121)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Glogoški, Marko
Radić Brkanac, Sandra
hrvatski
Sadržaj ukupnih fenola i flavonoida u paragvajskom slatkom draču, Stevia rebaudiana (Bert) uzgojenom u uvjetima in vitro
Stevia rebaudiana Bertoni je višegodišnja biljka slatkog okusa iz porodice Asteraceae. Podrijetlom je iz Paragvaja, gdje se više od 1500 godina koristi kao zaslađivač. U listovima vrste se nalaze steviozidi koji su ujedno i glavni izvor slatkoće. Suhi ekstrakti listova stevije također sadrže flavonoide, fenole i mnoge druge spojeve. Ciljevi istraživanja bili su utvrditi utjecaj sastava hranjive podloge i regulatora rasta na klijanje i multiplikaciju te na sadržaj ukupnih fenola i flavonoida u različitim biljnim tkivima vrste S. rebaudiana. Sjemenke su sterilizirane i nasađene na hranjive podloge MS i ½ MS uz dodatak regulatora rasta benzil-aminopurina (BA) i giberelinske kiseline (GA3) u različitim koncentracijama. Izdanci su presađeni na hranjive podloge za multiplikaciju te su nakon toga presađeni na hranjive podloge za zakorijenjivanje. Biljni materijal (list, kalus, korijen) za analizu fenola i flavonoida uziman je nakon četiri tjedna rasta. Klijanje najbolje potiče dodatak hormona GA3+BA, dok rast najbolje potiče hormon GA3. Najviše fenola i flavonoida je zabilježeno u kalusu na podlogama s dodatkom indol-3-octene kiseline (IAA) i BA, dok je najmanje zabilježeno u korijenu. Veća koncentracija IAA potiče pohranu fenola u kalusu, a smanjuje u listu, dok je pri većoj koncentraciji indol-3-maslačne kiseline (IBA) zabilježeno suprotno. Povećanje koncentracije IAA smanjuje količinu flavonoida u listu, dok povećanje koncentracije IBA povećava koncentraciju flavonoida i u listu i u kalusu.
stevija; antioksidansi; multiplikacija; klijanje; zakorijenjivanje; bočni izdanci
nije evidentirano
engleski
Total phenolic and flavonoid contents of in vitro cultured Stevia rebaudiana (Bert)
nije evidentirano
stevia; antioxidants; multiplication; seed germination; rooting; axillary shoot induction
nije evidentirano
Podaci o izdanju
50
05.02.2013.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prirodoslovno-matematički fakultet, Zagreb
Zagreb