Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Sadržaj ukupnih fenola i flavonoida u paragvajskom slatkom draču, Stevia rebaudiana (Bert) uzgojenom u uvjetima in vitro (CROSBI ID 377121)

Ocjenski rad | diplomski rad

Glogoški, Marko Sadržaj ukupnih fenola i flavonoida u paragvajskom slatkom draču, Stevia rebaudiana (Bert) uzgojenom u uvjetima in vitro / Radić Brkanac, Sandra (mentor); Zagreb, Prirodoslovno-matematički fakultet, Zagreb, . 2013

Podaci o odgovornosti

Glogoški, Marko

Radić Brkanac, Sandra

hrvatski

Sadržaj ukupnih fenola i flavonoida u paragvajskom slatkom draču, Stevia rebaudiana (Bert) uzgojenom u uvjetima in vitro

Stevia rebaudiana Bertoni je višegodišnja biljka slatkog okusa iz porodice Asteraceae. Podrijetlom je iz Paragvaja, gdje se više od 1500 godina koristi kao zaslađivač. U listovima vrste se nalaze steviozidi koji su ujedno i glavni izvor slatkoće. Suhi ekstrakti listova stevije također sadrže flavonoide, fenole i mnoge druge spojeve. Ciljevi istraživanja bili su utvrditi utjecaj sastava hranjive podloge i regulatora rasta na klijanje i multiplikaciju te na sadržaj ukupnih fenola i flavonoida u različitim biljnim tkivima vrste S. rebaudiana. Sjemenke su sterilizirane i nasađene na hranjive podloge MS i ½ MS uz dodatak regulatora rasta benzil-aminopurina (BA) i giberelinske kiseline (GA3) u različitim koncentracijama. Izdanci su presađeni na hranjive podloge za multiplikaciju te su nakon toga presađeni na hranjive podloge za zakorijenjivanje. Biljni materijal (list, kalus, korijen) za analizu fenola i flavonoida uziman je nakon četiri tjedna rasta. Klijanje najbolje potiče dodatak hormona GA3+BA, dok rast najbolje potiče hormon GA3. Najviše fenola i flavonoida je zabilježeno u kalusu na podlogama s dodatkom indol-3-octene kiseline (IAA) i BA, dok je najmanje zabilježeno u korijenu. Veća koncentracija IAA potiče pohranu fenola u kalusu, a smanjuje u listu, dok je pri većoj koncentraciji indol-3-maslačne kiseline (IBA) zabilježeno suprotno. Povećanje koncentracije IAA smanjuje količinu flavonoida u listu, dok povećanje koncentracije IBA povećava koncentraciju flavonoida i u listu i u kalusu.

stevija; antioksidansi; multiplikacija; klijanje; zakorijenjivanje; bočni izdanci

nije evidentirano

engleski

Total phenolic and flavonoid contents of in vitro cultured Stevia rebaudiana (Bert)

nije evidentirano

stevia; antioxidants; multiplication; seed germination; rooting; axillary shoot induction

nije evidentirano

Podaci o izdanju

50

05.02.2013.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prirodoslovno-matematički fakultet, Zagreb

Zagreb

Povezanost rada

Biologija