Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Utjecaj sociodemografskih obilježja hrvatskih studenata na navike doručkovanja (CROSBI ID 594702)

Prilog sa skupa u zborniku | izvorni znanstveni rad | međunarodna recenzija

Tomić, Marina ; Mesić, Željka Utjecaj sociodemografskih obilježja hrvatskih studenata na navike doručkovanja // Proceedings 48th Croatian and 8th International Symposium on Agriculture. 2013

Podaci o odgovornosti

Tomić, Marina ; Mesić, Željka

hrvatski

Utjecaj sociodemografskih obilježja hrvatskih studenata na navike doručkovanja

Cilj istraživanja bio je ispitati prehrambene navike studenata pri doručkovanju i utvrditi utječu li sociodemografska obilježja ispitanika na učestalost doručkovanja studenata. Provedeno je on-line anketno ispitivanje u kojem je sudjelovalo 419 ispitanika. Istraživanjem je utvrđeno da većina ispitanih studenata doručkuje (92, 9%) i da određena sociodemografska obilježja utječu na njihove navike doručkovanja. Ispitanici koji ne doručkuju (N=30) kao glavne razloge nedoručkovanja navode nedostatak vremena (40%) i izostanak prehrambene navike doručkovanja (43, 3%). Utvrđeno je da učestalije doručkuju ispitanice u odnosu na muškarce kao i ispitanici koji žive s obitelji u odnosu na one koji žive samostalno (p≤0, 05). Nepušači i studenti koji se bave fizičkim aktivnostima učestalije doručkuju u odnosu na pušače i studente koji nemaju sklonost fizičkim aktivnostima (p≤0, 05). Za doručak ispitani studenti najčešće biraju pekarske proizvode (64, 5%) i žitarice (36, 5%), a od napitaka za doručak konzumiraju mlijeko, kavu i jogurt. Kako bi povećali svijest studentske populacije o važnosti redovitog doručkovanja i odabiru zdravih namirnica za doručak potrebno je provesti određene mjere edukacije i informiranja koje će promicati važnost redovitog doručkovanja za zdravlje i kvalitetu života. Rezultati provedenog istraživanja daju smjernice za marketing hrane koja se konzumira za doručak.

studenti; navike doručkovanja; sociodemografska obilježja

nije evidentirano

engleski

The impact of socio-demographic characteristics on breakfast habits of Croatian students

nije evidentirano

students; breakfast habits; socio-demographic characteristics

nije evidentirano

Podaci o prilogu

2013.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

Proceedings 48th Croatian and 8th International Symposium on Agriculture

Podaci o skupu

48.hrvatski i 8. međunarodni simpozij agronoma

predavanje

17.02.2013-22.02.2013

Dubrovnik, Hrvatska

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija)