Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Povezanost amilografskih pokazatelja s pecivnim svojstvima novih hrvatskih sorti pšenice (CROSBI ID 333277)

Ocjenski rad | diplomski rad

Kosić, Anica Povezanost amilografskih pokazatelja s pecivnim svojstvima novih hrvatskih sorti pšenice / Ugarčić-Hardi, Žaneta (mentor); Koceva Komlenić, Daliborka (neposredni voditelj). Osijek, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, . 1998

Podaci o odgovornosti

Kosić, Anica

Ugarčić-Hardi, Žaneta

Koceva Komlenić, Daliborka

hrvatski

Povezanost amilografskih pokazatelja s pecivnim svojstvima novih hrvatskih sorti pšenice

Kakvoća pšeničnog brašna određena je manogim pokazateljima kao što su: količina i kakvoća glutena, sposobnost stvaranja šećera, želatinizacijska sposobnost brašan itd. Želatinizacijska sposobnost brašna može se određivati posebnim viskozimetrom amilografom. U ovom radu ispitivani su amilografski pokazatelji 14 novih hrvatskih sorti pšenica, te su od brašna tih pšenica rađena probna pečenja. Cilj je bio ispitati oblik i izgled kruha, poroznost, elastičnost i strukturu sredine, te miris i okus kruha, a potom usporediti utjecaj želatinizacijske sposobnosti škroba na ispitivane pokazatelje kakvoće kruha, kao i na volumen kruha. Senzorskim ispitivanjem najbolje je ocjenjen kruh dobiven iz sorte Kruna. Vrijednosti koeficijenata linearne korelacije pokazali su značajnu povezanost između maksimalne viskoznosti i odnosa visine i širine kruha.

amilografska ispitivanja; probna pečenja; hrvatske sorte pšenica

nije evidentirano

engleski

Relationship between amylograpfic measurement and bread production from flour of new croatian wheat varieties

nije evidentirano

amylograpfic measurement; bread production; croatian wheat varieties

nije evidentirano

Podaci o izdanju

53

22.07.1998.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Osijek

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija