Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Utjecaj spola na odlike trupa i kakvoću mesa janjadi istarske ovce (CROSBI ID 191106)

Prilog u časopisu | izvorni znanstveni rad

Vnučec, Ivan ; Mioč, Boro ; Prpić, Zvonimir ; Pavić, Vesna Utjecaj spola na odlike trupa i kakvoću mesa janjadi istarske ovce // Stočarstvo, 66 (2012), 3; 187-200

Podaci o odgovornosti

Vnučec, Ivan ; Mioč, Boro ; Prpić, Zvonimir ; Pavić, Vesna

hrvatski

Utjecaj spola na odlike trupa i kakvoću mesa janjadi istarske ovce

Meso je jedan od najvažnijih proizvoda istarske ovce od njenog nastanka pa sve do danas. Iako meso trenutačno nije primarni proizvod ove pasmine, janjetina je neizostavan proizvod suvremenog ovčarstva na području Istre. Stoga je cilj ovog rada bio utvrditi utjecaj spola na klaoničke pokazatelje, mjere trupa, boju mesa mjerenu na svježem presjeku mišićnih regija m. longissimus dorsi (MLD) i m. rectus abdominis (MRA) te kemijski sastav i pH vrijednost mesa janjadi istarske ovce. Istraživanjem je bilo obuhvaćeno ukupno 98 janjadi (54 muške i 44 ženske). Janjad je neprekidno boravila u staji, a hranjena je punomasnim ovčjim mlijekom (dvokratnim sisanjem). Radi zadovoljenja hranidbenih potreba, janjad je s navršenih 3 do 4 tjedna, uz mlijeko, počela konzumirati kvalitetno livadno i/ili sijeno lucerke (po volji) te određenu količinu krepkih krmiva korištenih u hranidbi ovaca. U dobi od prosječno 68 dana janjad je pojedinačno izvagana i podvrgnuta klanju. Muška janjad ostvarila je veći prosječni dnevni prirast (P<0, 01) od ženske janjadi. Slijedom navedenog, muška janjad bila je veće prosječne tjelesne mase pri klanju (P<0, 05), težeg trupa (P>0, 05) te neznatno razvijenijih unutarnjih organa nego ženska janjad (P>0, 05). Pritom je značajan (P<0, 05) utjecaj spola utvrđen jedino u udjelima kože s nogama koji je bio veći u muške negoli u ženske janjadi. Zbog slabije razvijenog gastrointestinalnog sustava ženska istarska janjad imala je veću prosječnu vrijednost randmana (P>0, 05) od onog utvrđenog u muške janjadi. U muške janjadi utvrđena je veća L* vrijednost (P<0, 05) MLD-a, dok se vrijednosti ostalih pokazatelja boje nisu značajno razlikovale između spolova. Predmetnim istraživanjem utvrđena je veća pH vrijednost mesa (P<0, 05) ženske u odnosu na mušku janjad. Meso muške i ženske istarske janjadi bilo je vrlo sličnog osnovnog kemijskog sastava.

janjad; spol; klaonički pokazatelji; boja mesa; kemijski sastav

nije evidentirano

engleski

The effect of sex on slaughter triats and meat quality of Istrian sheep lambs

nije evidentirano

lambs; sex; slaughter traits; meat colour; chemical composition

nije evidentirano

Podaci o izdanju

66 (3)

2012.

187-200

objavljeno

0351-0832

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija)