Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Tehnologija proizvodnje konjske salame (CROSBI ID 10304)

Autorska knjiga | monografija (stručna)

Kovačević, Dragan ; Mastanjević, Krešimir Tehnologija proizvodnje konjske salame. Pakrac: Poduzetnički centar Pakrac, 2013

Podaci o odgovornosti

Kovačević, Dragan ; Mastanjević, Krešimir

hrvatski

Tehnologija proizvodnje konjske salame

U knjizi je opisana 130-godišnja tradicija proizvodnje konjske salame u Pakračkom kraju koju su razvili talijanski doseljenici koristeći za proizvodnju salame meso konja isluženih u šumskim radovima. Također, opisani su problemi u proizvodnji i trženju konjske salame uvjetovani nestandardiziranom tehnologijom proizvodnje i kvalitetom, ali i malim proizvodnim kapacitetima te je detaljno opisana tehnologija proizvodnje, od sirovine do finalnog proizvoda. Uz eksperimentalna istraživanja, fizikalno-kemijske, mikrobiološke i senzorske analize te određivanje mikotoksina, provedena su i terenska mjerenja procesnih uvjeta (vremena trajanja pojedinih operacija, temperature, relativne vlažnosti, brzine strujanja zraka). Na osnovi rezultata istraživanja te literaturnih podataka, umjesto zaključaka dane su precizne preporuke proizvođačima za rješavanje ključnih tehnoloških problema i greški konjske salame, od užeglosti, stvaranja tamnog ruba (kore) koaguliranih proteina do problema prekomjerne pljesnivosti ovitka i grešaka vezanih za proces fermentacije i zrenja (pukotine u nadjevu, odvajanje ovitka od nadjeva, prekomjerna naboranost). Rezultati istraživanja doprinos su promociji i zaštiti konjske salame kao nacionalnog branda s velikim potencijalom u ruralnoj turističkoj ponudi.

Konjska salama ; tradicionalna tehnologija proizvodnje ; procesni parametri ; senzorska ; mikrobiološka i fizikalno-kemijska svojstva ; kvaliteta i sigurnost

nije evidentirano

engleski

Production technology of horse salami

nije evidentirano

Horse sausage ; traditional manufacturing technology ; process parameters ; sensory ; microbiological and physical-chemical properties ; quality and safety

nije evidentirano

Podaci o izdanju

Pakrac: Poduzetnički centar Pakrac

2013.

978-953-57532-0-9

203

objavljeno

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija