Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Antioksidativne tvari, minerali i vitamini u povrću (CROSBI ID 595891)

Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | međunarodna recenzija

Parađiković, Nada ; Vinković, Tomislav ; Tkalec, Monika ; Soldo, Anamarija Antioksidativne tvari, minerali i vitamini u povrću // Neurologia Croatica sažetci / Hajnšek, Sanja (ur.). Zagreb: Denona, 2013. str. 93-93

Podaci o odgovornosti

Parađiković, Nada ; Vinković, Tomislav ; Tkalec, Monika ; Soldo, Anamarija

hrvatski

Antioksidativne tvari, minerali i vitamini u povrću

Nutrijenti u povrću su od vitalnog značaja za sve tjelesne funkcije. Bez njih, naša tijela ne rade dobro, a naše zdravlje se narušava. Nutrijenti djeluju sinergistički što znači da ih je najbolje uzimati hranom. Tamno zeleno lisnato povrće je vjerojatno najveći koncentrirani izvor nutrijenata u usporedbi sa ostalom hranom. Ono je bogat izvor minerala (uključujući željezo, kalcij, kalij i magnezij) i vitamina, uključujući vitamine K, C, E te mnoge B vitamine. Također, su i izvor raznih fitonutrijenata, uključujući beta-karotena, luteina, i zeaksantin, koji štite stanice od oštećenja, korisni su u očuvanju očiju odnosno u sprečavanju staračke degeneracije žute mrlje. Tamno zeleno lišće sadržava čak i male količine omega-3 masnih kiselina. Minerali su glavne komponente zubi i kosti te služe kao građevni blokovi za druge stanice i enzime. Minerali također pomažu regulirati ravnotežu tekućine u tijelu i kontrolu kretanja živčanih impulsa. Vitamini, minerali i ostala hranjiva, unaprjeđuju i uravnotežavaju jedni druge, tako da naše tijelo može apsorbirati i koristiti ih za najbolji učinak. Vitamini topljivi u mastima se sastoje od vitamina A, E, D i K koji se mogu naći u povrću poput rajčice, batata, mrkve, kelja, repinog lišća i kineskog kupusa. Vitamini topljivi u vodi su vitamini B- kompleksa, kao što B6, B12, folna kiselina, niacin i tiamin. Vitamin C je također vitamin topiv u vodi. Neki biljni izvori ovih vitamina su šparoga, crvena i zelena paprika, špinat, batat, brokula i cvjetača.

antioksidativne tvari ; minerali ; vitamini ; povrće

nije evidentirano

engleski

Antioxidants, minerals and vitamins in vegetables

nije evidentirano

antioxidants ; minerals ; vitamins ; vegetables

nije evidentirano

Podaci o prilogu

93-93.

2013.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

Neurologia Croatica sažetci

Hajnšek, Sanja

Zagreb: Denona

Podaci o skupu

4. hrvatski kongres iz neurorehabilitacije i restauracijske neurologije s međunarodnim sudjelovanjem

poster

07.04.2013-10.04.2013

Osijek, Hrvatska

Povezanost rada

Kliničke medicinske znanosti, Poljoprivreda (agronomija)