Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Kakvoća trupova i osnovnih dijelova trupa pilića (CROSBI ID 333383)

Ocjenski rad | diplomski rad

Lužaić, Ivanka Kakvoća trupova i osnovnih dijelova trupa pilića / Novaković, Predrag (mentor); Osijek, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, . 1996

Podaci o odgovornosti

Lužaić, Ivanka

Novaković, Predrag

hrvatski

Kakvoća trupova i osnovnih dijelova trupa pilića

U industrijskoj klaonici peradi, na uzorcima pilića iz dva jata starih 58 dana, ispitan je randman klanja pilića, variranje mase obrađenih trupova, zastupljenost trupova pilića po klasama (A, B i C) i dijelova trupova po kategorijama (I, II i III), prinos osnovnih dijelova u trupovima pilića i odnos zastupljenosti pojedinih tkiva u osnovnim dijelovima trupa pilića. Rezultatai rada pokazuju da je prosječni randman klanja iznosio 69, 41% kod pilića iz prvog jata i 69, 96% kod onih iz drugog jata. Veći randman klanja uzoraka pilića iz oba jata određen je kod pilića s većom živom masom. Obzirom na masu obrađenih trupova prosječna masa trupova pilića iz prvog jata iznosila je 1, 49 kg, a iz drugog jata 1, 63 kg. Variranje mase u prvom slučaju bilo je u rasponu od 1, 19 do 1, 69 kg (0, 50 kg), a u drugom između 1, 39 i 1, 92 kg (0, 53 kg). Razlike u zastupljenosti trupova pilića po pojedinim klasama nisu značajnije izražene između uzoraka pilića iz dva jata. Obzirom na klase trupovi su podjednako zastupljeni u klasama A (38, 5%) i B (38, 0%), dok je zastupljenost u klasi C iznosila 23, 5%. Visoka zastupljenost trupova u klasi C je zbog svrstavanja u ovu klasu svih trupova s tehnološkim greškama premortalne i postmortalne etiologije i prekoračenjem u propisanoj klaoničkoj masi. Rezultati rasijecanja trupova pilića i konfekcioniranja osnovnih dijelova pokazuju da su najveći maseni udio u trupu imala prsa (28%), slijede: zabatak (18%), batak (17%), krila (13%), zdjelica (12%) i leđa (11%). Trupovi veće klaoničke mase imali su veći prinos na osnovnim dijelovima koji se razvrstavaju u I. kat. mesa peradi (grudi i batak sa zabatkom), a manji prinos na dijelovima II. kat. (krila) i III. kat. (zdjelica i leđa). Zastupljenost mišićnog tkiva u osnovnim dijelovima trupa najveća je u prsima (68, 5%), slijede zabatak (65, 5%) i batak (55, 5%), te krila, leđa i zdjelica s udjelom mišićnog tkiva manjim od 45%. Shodno padu udjela mišićnog tkiva u pojedinom osnovnom dijelu trupa raste udio kostiju i kože. Trupovi veće klaoničke mase, pored bolje konformacije trupa i većeg udjela osnovnih dijelova trupa, imaju i veći udio mišićnog tkiva u osnovnim dijelovima.

pileći trupovi; dijelovi trupa pilića; kvaliteta

nije evidentirano

engleski

Quality of whole carcasses and various portions of chicken caracass

nije evidentirano

chicken carcass; portions of chicken carcass; quality

nije evidentirano

Podaci o izdanju

42

01.10.1996.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Osijek

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija