Proizvodnja krvavica sa sirovinama različite vrste i kakvoće (CROSBI ID 333387)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Knežević, Mihael
Novaković, Predrag
Kordić, Jasna
hrvatski
Proizvodnja krvavica sa sirovinama različite vrste i kakvoće
Rad je usmjeren na izradu tri vrste krvavica u industrijskim uvjetima, prema različitim proizvodnim recepturama, s ciljem istraživanja utjecaja recepturnog sastava na kakvoću finalnog proizvoda oraćenjem fizikalnih kemijskih, mikrobioloških i organoleptičkih pokazatelja kakvoće. Rezultati ispitivanja pokazuju da se dodavanjem krvi krvavice obogaćuju proteinima, a dodavanjem geršle dobiva se proizvod sa smanjenom energetskom vrijednošću i povećanim udjelom vode. U primjenjenom tehnološkom procesu dobivene su mikrobiološki ispravne krvavice. Organoleptičkim ispitivanjima najbolje su ocjenjene krvavice u kojima su dodani krv i mesni obresci, nešto niže krvavice u koje je dodana geršla, a najniže su ocjenjene krvavice bez dodatka krvi, mesnih obrezaka i s masnijim sirovinama. Tijekom skladištenja naročito između 6. i 9. dana dolazilo je do pada organoleptičke kakvoće krvavica.
krvavice; sirovine; kontrola kvalitete
nije evidentirano
engleski
Production of blood sausage with different sorte and quality of raw materials
nije evidentirano
blood sausage; raw materials; quality control
nije evidentirano
Podaci o izdanju
46
03.12.1996.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Osijek