Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Antimikrobni učinci meda iz kontinentalne Hrvatske (CROSBI ID 378111)

Ocjenski rad | diplomski rad

Stoić, Marko Antimikrobni učinci meda iz kontinentalne Hrvatske / Tlak Gajger, Ivana ; Vlainić, Josipa (mentor); Zagreb, Veterinarski fakultet, Zagreb, . 2013

Podaci o odgovornosti

Stoić, Marko

Tlak Gajger, Ivana ; Vlainić, Josipa

hrvatski

Antimikrobni učinci meda iz kontinentalne Hrvatske

U radu je istraživana antimikrobna učinkovitost deset uzoraka različitih vrsta meda prikupljenih na području kontinentalnog dijela Republike Hrvatske. Pri tome je istražen med amorfe, bagrema, divljeg duhana, hrasta meduna, pitomog kestena, medljikovca jele, suncokreta, bijele djeteline i lipe. Njihova antibakterijska učinkovitost je ispitana na osam odabranih bakterija onečišćivaća hrane i uzročnika infekcija (Staphylococcus aureus, Enterococcus faecalis, Bacillus subtilis, Listeria monocytogenes, Pseudomonas aeruginosa, Salmonella enteritica, Escherichia coli i Escherichia coli 0157:H7). Uporabljena je metoda difuzije meda iz jažica načinjenih u agaru, prethodno nasađenim bakterijama te mjerenje zona inhibicije rasta bakterija nastalih nakon inkubacije tijekom 24 sata pri temperaturi od 37°C. Od deset istraženih uzoraka za sedam je utvrđena antimikrobna učinkovitost, dok uzorci meda djeteline, lipe i suncokreta nisu inhibirali rast niti jedne istraživane bakterije. Najučinkovitiji med bio je med pitomog kestena, a za med amorfe, divljeg duhana, medljikovca jele i hrasta meduna je također utvrđena značajna antimikrobna učinkovitost.

med; antimikrobna učinkovitost; bakterije onečiščivaći hrane; uzročnici infekcija; osjetljivost

nije evidentirano

engleski

Antimicrobial effects of honey from the continental part of Croatia

nije evidentirano

honey; antimicrobial activity; food spoilage bacteria; sensitivity

nije evidentirano

Podaci o izdanju

34

21.05.2013.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Veterinarski fakultet, Zagreb

Zagreb

Povezanost rada

Veterinarska medicina