Antimikrobni učinci meda iz kontinentalne Hrvatske (CROSBI ID 378111)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Stoić, Marko
Tlak Gajger, Ivana ; Vlainić, Josipa
hrvatski
Antimikrobni učinci meda iz kontinentalne Hrvatske
U radu je istraživana antimikrobna učinkovitost deset uzoraka različitih vrsta meda prikupljenih na području kontinentalnog dijela Republike Hrvatske. Pri tome je istražen med amorfe, bagrema, divljeg duhana, hrasta meduna, pitomog kestena, medljikovca jele, suncokreta, bijele djeteline i lipe. Njihova antibakterijska učinkovitost je ispitana na osam odabranih bakterija onečišćivaća hrane i uzročnika infekcija (Staphylococcus aureus, Enterococcus faecalis, Bacillus subtilis, Listeria monocytogenes, Pseudomonas aeruginosa, Salmonella enteritica, Escherichia coli i Escherichia coli 0157:H7). Uporabljena je metoda difuzije meda iz jažica načinjenih u agaru, prethodno nasađenim bakterijama te mjerenje zona inhibicije rasta bakterija nastalih nakon inkubacije tijekom 24 sata pri temperaturi od 37°C. Od deset istraženih uzoraka za sedam je utvrđena antimikrobna učinkovitost, dok uzorci meda djeteline, lipe i suncokreta nisu inhibirali rast niti jedne istraživane bakterije. Najučinkovitiji med bio je med pitomog kestena, a za med amorfe, divljeg duhana, medljikovca jele i hrasta meduna je također utvrđena značajna antimikrobna učinkovitost.
med; antimikrobna učinkovitost; bakterije onečiščivaći hrane; uzročnici infekcija; osjetljivost
nije evidentirano
engleski
Antimicrobial effects of honey from the continental part of Croatia
nije evidentirano
honey; antimicrobial activity; food spoilage bacteria; sensitivity
nije evidentirano
Podaci o izdanju
34
21.05.2013.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Veterinarski fakultet, Zagreb
Zagreb