Procjena antibiotičke rezistencije kod bakterija rodova Lactococcus i Enterococcus izoliranih iz Sira iz mišine (CROSBI ID 597043)
Prilog sa skupa u zborniku | izvorni znanstveni rad | međunarodna recenzija
Podaci o odgovornosti
Mrkonjić Fuka, Mirna ; Mutak, Višnja ; Kaić, Dubravka ; Skelin, Andrea ; Kalit, Samir ; Tudor Kalit, Milna ; Redžepović, Sulejman
hrvatski
Procjena antibiotičke rezistencije kod bakterija rodova Lactococcus i Enterococcus izoliranih iz Sira iz mišine
Sir iz mišine tradicionalni je hrvatski proizvod koji se proizvodi od sirovog ovčjeg mlijeka, a zrenje sira se odvija u ovčjoj koži (mišina). U formiranju karakterističnih organoleptičkih svojstava Sira iz mišine važnu ulogu imaju bakterije rodova Lactococcus i Enterococcus koje mogu biti rezervoar gena za antibiotičku rezistenciju. Cilj ovog rada bio je procijeniti antibiotičku rezistenciju laktokoka i enterokoka izoliranih iz uzoraka sira. Dobiveni rezultati ukazuju da su laktokoki rezistentni na antibiotičku rifampicin, ampicilin, klindamicin te na penicilin. Kod izolata enterokoka je uočena rezistencija na ampicilin i penicilin te u manjem postotku na klindamicin i rifampicin
Sir iz mišine; Lactococcus spp.; Enterococcus spp.; antibiotička rezistencija
nije evidentirano
engleski
Antibiotic resistance pattern of the bacteria of the genus Lactococcus and Enterococcus isolated from Cheese in a sack
nije evidentirano
Cheese in a sack; Lactococcus spp.; Enterococcus spp.; antibiotic resistance
nije evidentirano
Podaci o prilogu
770-774.
2013.
objavljeno
Podaci o matičnoj publikaciji
Zbornik radova/Proceedings
Sonja Marić, Zdenko Lončarić
Osijek: Poljoprivredni fakultet Josip Juraj Strossmayer Zagreb
978-953-7871-08-6
Podaci o skupu
48.hrvatski i 8. međunarodni simpozij agronoma
poster
17.02.2013-22.02.2013
Dubrovnik, Hrvatska