Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Procjena antibiotičke rezistencije kod bakterija rodova Lactococcus i Enterococcus izoliranih iz Sira iz mišine (CROSBI ID 597043)

Prilog sa skupa u zborniku | izvorni znanstveni rad | međunarodna recenzija

Mrkonjić Fuka, Mirna ; Mutak, Višnja ; Kaić, Dubravka ; Skelin, Andrea ; Kalit, Samir ; Tudor Kalit, Milna ; Redžepović, Sulejman Procjena antibiotičke rezistencije kod bakterija rodova Lactococcus i Enterococcus izoliranih iz Sira iz mišine // Zbornik radova/Proceedings / Sonja Marić, Zdenko Lončarić (ur.). Osijek: Poljoprivredni fakultet Josip Juraj Strossmayer Zagreb, 2013. str. 770-774

Podaci o odgovornosti

Mrkonjić Fuka, Mirna ; Mutak, Višnja ; Kaić, Dubravka ; Skelin, Andrea ; Kalit, Samir ; Tudor Kalit, Milna ; Redžepović, Sulejman

hrvatski

Procjena antibiotičke rezistencije kod bakterija rodova Lactococcus i Enterococcus izoliranih iz Sira iz mišine

Sir iz mišine tradicionalni je hrvatski proizvod koji se proizvodi od sirovog ovčjeg mlijeka, a zrenje sira se odvija u ovčjoj koži (mišina). U formiranju karakterističnih organoleptičkih svojstava Sira iz mišine važnu ulogu imaju bakterije rodova Lactococcus i Enterococcus koje mogu biti rezervoar gena za antibiotičku rezistenciju. Cilj ovog rada bio je procijeniti antibiotičku rezistenciju laktokoka i enterokoka izoliranih iz uzoraka sira. Dobiveni rezultati ukazuju da su laktokoki rezistentni na antibiotičku rifampicin, ampicilin, klindamicin te na penicilin. Kod izolata enterokoka je uočena rezistencija na ampicilin i penicilin te u manjem postotku na klindamicin i rifampicin

Sir iz mišine; Lactococcus spp.; Enterococcus spp.; antibiotička rezistencija

nije evidentirano

engleski

Antibiotic resistance pattern of the bacteria of the genus Lactococcus and Enterococcus isolated from Cheese in a sack

nije evidentirano

Cheese in a sack; Lactococcus spp.; Enterococcus spp.; antibiotic resistance

nije evidentirano

Podaci o prilogu

770-774.

2013.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

Zbornik radova/Proceedings

Sonja Marić, Zdenko Lončarić

Osijek: Poljoprivredni fakultet Josip Juraj Strossmayer Zagreb

978-953-7871-08-6

Podaci o skupu

48.hrvatski i 8. međunarodni simpozij agronoma

poster

17.02.2013-22.02.2013

Dubrovnik, Hrvatska

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija), Biotehnologija, Biologija