Određivanje temperaturnog profila i prijenosa mase u procesu prženja Kroštula (CROSBI ID 333402)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Ilijašić, Mirela
Šeruga, Bernarda
hrvatski
Određivanje temperaturnog profila i prijenosa mase u procesu prženja Kroštula
Prženje je proces kod kojeg dolazi do simultanog prijenosa topline i tvari. U ovom radu provedeno je određivanje temperaturnog profila i prijenosa mase u procesu prženja tijest tipa kroštula. Iz provedenih mjerenja temperature u sredini uzorka na temperaturama prženja od 160 C do 190 C pokazalo se da u prvih 30 sekundi se postiže nagli porast temperature, a nakon toga slijedi blago povišenje temperature u ovisnosti o vremenu. Razlika temperature između temperature ulja i temperature u sredini uzorka a na kraju prženja za sve temperature prženja su podjednake. Evaporiranje vode iz uzorka u ovisnosti o temperaturi prženja bilo je najveće na 190 C, a najmanje na temperaturi od 160 C. Apsorpcija ulja u ovisnosti o vremenu i temperatui prženja bila je u prvih 70 sekundi najveća, nakon čega pokazuje blagi porast u ovisnosti o vremenu prženja.
temperaturni profil; prijenos mase; prženje; tijesto; nestacionarno stanje
nije evidentirano
engleski
Temperature profile and mass transfer in process of deep-fat frying of Krostula dough
nije evidentirano
temperature profile; mass transfer; deep-fat frying; dough; transient state
nije evidentirano
Podaci o izdanju
60
19.12.2000.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Osijek