Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Plati i objavi! – Novi trendovi u znanstvenom izdavaštvu (CROSBI ID 597102)

Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa

Stojanovski, Jadranka Plati i objavi! – Novi trendovi u znanstvenom izdavaštvu // Food Technology Biotechnology / Mrša, Vladimir (ur.). Zagreb, 2012. str. 11-12

Podaci o odgovornosti

Stojanovski, Jadranka

hrvatski

Plati i objavi! – Novi trendovi u znanstvenom izdavaštvu

Transformaciju znanstvenog izdavaštva karakteriziraju dvije najuočljivije promjene: sadržaji su mahom digitalni, a izdavačke kuće se okrupnjavaju i konsolidiraju ne bi li zadržale potpunu kontrolu nad nečim što im sigurno ne pripada – plodovima znanstveno-istraživačkog rada. Najveća promjena koje se događa posljednjih godina je zaokret od "reader pays" prema "author pays" modelu, koji mnogi opravdano smatraju velikom prijetnjom kvaliteti znanstvenog izdavaštva. Dok su desetljećima veliki komercijalni izdavači nerealno visokim pretplatama časopisa onemogućavali pristup znanstvenim informacijama, model u kojem će autori plaćati objavljivanje svojih radova dovest će u pitanje osnovna načela znanstvene publicistike, pri čemu će se zarade izdavača, a i izdvajanja iz fondova namijenjenih istraživanjima još više povećati.

znanstveno izdavaštvo; znanstvena komunikacija; otvoreni pristup

nije evidentirano

engleski

Pay and publish! - New trends in scholarly publishing

nije evidentirano

scholarly publishing; scholarly communication; open access

nije evidentirano

Podaci o prilogu

11-12.

2012.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

Food Technology Biotechnology

Mrša, Vladimir

Zagreb:

Podaci o skupu

50 years of Food Technology and Biotechnology

pozvano predavanje

16.11.2012-16.11.2012

Zagreb, Hrvatska

Povezanost rada

Informacijske i komunikacijske znanosti