Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Navike hrvatskih studenata u potrošnji brze hrane (CROSBI ID 193417)

Prilog u časopisu | izvorni znanstveni rad

Tomić, Marina ; Fočić, Nina ; Marijanović, Božena ; Topličanec, Jelena Navike hrvatskih studenata u potrošnji brze hrane // Agronomski glasnik, 74 (2012), 5-6; 231-241

Podaci o odgovornosti

Tomić, Marina ; Fočić, Nina ; Marijanović, Božena ; Topličanec, Jelena

hrvatski

Navike hrvatskih studenata u potrošnji brze hrane

Provedeno je on-line anketno ispitivanje na uzorku od 659 hrvatskih studenata o njihovim navikama vezanim uz objedovanje i potrošnju brze hrane. Rezultati istraživanja pokazuju da ispitanici najčešće konzumiraju brzu hranu nekoliko puta mjesečno (42%), uglavnom za ručak (48, 7%), pri čemu najčešće odabiru pizzu (79, 7%). Najvažnija obilježja brze hrane za ispitanike su okus (srednja vrijednost na Likertovoj ljestvici od 5 stupnjeva je 4, 68)i miris (srednja vrijednost 4, 38). Istraživanjem je utvrđena povezanost između učestalosti konzumiranja brze hrane i stručne spreme roditelja, prosječnog mjesečnog džeparca i dobi ispitanih studenata, kao i prehrambenih navika ispitanih studenata. Spol utječe na odabir pojedinih jela i namirnica brze hrane, muškarci učestalije konzumiraju hamburger, ćevape i kebab, dok žene češće jedu pomfrit. Na temelju rezultata istraživanja preporuča se edukacija studenata i njihovih roditelja o važnosti zajedničkog objedovanja u krugu obitelji, kao i o štetnom učinku učestale potrošnje brze hrane na zdravlje. Rezultati istraživanja značajni su za zdravstvene organizacije koje se svakodnevno bore protiv porasta potrošnje brze hrane među mladima, kao i za unapređenje aktivnosti u marketingu hrane.

brza hrana ; studenti ; potrošnja ; prehrambene navike

nije evidentirano

engleski

Croatian students' habits in fast food consumption

nije evidentirano

fast food ; students ; consumption ; nutritional habits

nije evidentirano

Podaci o izdanju

74 (5-6)

2012.

231-241

objavljeno

0002-1954

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija)

Poveznice