Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Određivanje teksturnih svojstava i matematičko modeliranje sušenja voća prethodno obrađenoga ultrazvukom visokoga intenziteta (CROSBI ID 378376)

Ocjenski rad | doktorska disertacija

Karlović, Sven Određivanje teksturnih svojstava i matematičko modeliranje sušenja voća prethodno obrađenoga ultrazvukom visokoga intenziteta / Ježek, Damir (mentor); Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2013

Podaci o odgovornosti

Karlović, Sven

Ježek, Damir

hrvatski

Određivanje teksturnih svojstava i matematičko modeliranje sušenja voća prethodno obrađenoga ultrazvukom visokoga intenziteta

Nove netoplinske metode obrade namirnica sve se više koriste kao nadopuna ili zamjena standardnim metodama koje koristi prehrambena industrija. Ultrazvuk visokog intenziteta zbog svojeg djelovanja na staničnu strukturu pokazuje potencijal da se iskoristi kao metoda predobrade ili obrade namirnice prije sušenja. Glavni cilj sušenja je osušiti neki prehrambeni materijal do željenog udjela vlage, uz minimalne troškove vezane za proces. Skraćenje vremena sušenja je vrlo važan faktor koji utječe na mnoštvo drugih čimbenika kao što su utrošak energije, povećanje kapaciteta sušare, . smanjenje broja zaposlenih i dr. U radu je ispitan utjecaj raznih parametara ultrazvuka ; amplituda od 0 do 100 %, ciklus, vrijeme obrade (5, 7 min), frekvencija, promjer sonde, debljine uzoraka (0, 25, 0, 50, 0, 75 i 1 cm). Ispitani su i parametri sušenja poput vremena sušenja, temperatura sušenja (50, 60, 70 oC), vrsta sušare (tunelska, infracrvena) na mehanička svojstva (teksturu) i boju voća. Pokazalo se da je ultrazvuk visokog intenziteta metoda koja se vrlo učinkovito može iskoristiti u procesu sušenja, s obzirom da znatno skraćuje vrijeme sušenja, što dovodi do uštede u energiji. Na temelju dobivenih podataka izračunate su neuronske mreže, koje su uspoređene s klasičnim matematičkim modelima sušenja. Ustanovljeno je da su tako izvedene mreže znatno preciznije od trenutnih matematičkih modela, u širokom rasponu parametara. Time su se pokazale potencijalno znatno efikasnijim u kontroli procesa sušenja, kao i proračunu parametara sušenja.

ultrazvuk visokog intenziteta; analiza teksture; matematičko modeliranje; umjetna neuronska mreža; voće

nije evidentirano

engleski

Determination of textural properties and mathematical modeling of drying of fruits pretreated with high intensity ultrasound

nije evidentirano

high intensity ultrasound; texture analysis; mathematical modelling; artificial neural network; fruit

nije evidentirano

Podaci o izdanju

158

10.06.2013.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija