Utjecaj sorte na sastav masnih kiselina, boju i fenole u maslinovom ulju (CROSBI ID 333485)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Šebić, Katarina
Rade, Desanka
hrvatski
Utjecaj sorte na sastav masnih kiselina, boju i fenole u maslinovom ulju
Sastav maslinovog ulja, koje je rezultat prirodnog biljnog metabolizma, izrazito je podložan, uz ostale čimbenike, utjecaju sorte odnosno genetskih osobina masline, a tako i utjecaju načina razmnožavanja masline. U ovom radu napravljena su istraživanja o utjecaju sorte, kao i načina razmnožavanja masline na sastav masnih kiselina, boju i udjel fenolnih spojeva u maslinovom ulju iz sorti Leccino/gen., Leccino/veg., Bjelica i Buža. Određeni su i osnovni pokazatelji kakvoće ulja (slobodne masne kiseline, peroksidni broj, specifične apsorbancije).
sorta; masne kiseline; klorofil; boja; fenoli
nije evidentirano
engleski
Influence of variety on fatty acids composition, colour and phenols of olive oil
nije evidentirano
sort; fatty acids; chlorophyll; colour; phenols
nije evidentirano
Podaci o izdanju
57
12.05.2000.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb