Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Kvaliteta trupova i mesa pilića hranjenih smjesama s dodatkom selena (CROSBI ID 193977)

Prilog u časopisu | izvorni znanstveni rad

Kralik, Zlata ; Kralik, Gordana ; Grčević, Manuela ; Radišić, Žarko Kvaliteta trupova i mesa pilića hranjenih smjesama s dodatkom selena // Krmiva : časopis o hranidbi životinja, proizvodnji i tehnologiji krme, 54 (2012), 4; 123-132

Podaci o odgovornosti

Kralik, Zlata ; Kralik, Gordana ; Grčević, Manuela ; Radišić, Žarko

hrvatski

Kvaliteta trupova i mesa pilića hranjenih smjesama s dodatkom selena

Cilj istraživanja bio je utvrditi utjecaj dodatka organskog selena (Sel-Plex®) i lanenog ulja u hranu za tovne piliće na klaonička i tehnološka svojstva pilećeg mesa. U istraživanju je korišteno 40 muških pilića Ross 308 hibrida. Pilići su tovljeni 42 dana. Prva tri tjedna tova pilići su konzumirali starter smjesu koja je sadržavala 23, 5% sirovih proteina i 13, 90 MJ/kg ME. Nakon 21. dana pilići su podijeljeni u dvije skupine. Smjesa za kontrolnu skupinu pilića sadržavala je 6% lanenog ulja i bila je bez dodatka selena, dok je pokusnoj skupini uz 6% lanenog ulja dodano 0, 3 mg Se/kg smjese (tretmani K i P). Od klaoničkih svojstava u radu su prikazani rezultati žive mase i mase trupa, randman, udjeli osnovnih dijelova u trupu, udjeli tkiva u prsima, udjeli tkiva u batacima sa zabatacima, udjeli tkiva prsa u trupu i udjeli tkiva bataka sa zabatacima u trupu. Od tehnoloških svojstava prsnog mišićnog tkiva prikazane su vrijednosti pH1 i pH2, boja, otpuštanje mesnog soka, kalo kuhanja i tekstura. Osim toga, prikazana je i suma zasićenih (SFA), mononezasićenih (MUFA) i polinezasićenih (n-6 PUFA i n-3PUFA) masnih kiselina u mastima mišićnog tkiva prsa. Tretmani nisu imali utjecaja na rezultate žive mase, mase trupa, randman, udjele bataka sa zabatacima, prsa, krila i udio abdominalne mast u trupu (P>0, 05). Pilići K skupine imali su značajno veći udio leđa u trupu u odnosu na piliće skupine P (24, 48% odnosno 22, 82% ; P<0, 05). Utvrđen je utjecaj tretmana na udio mišićnog tkiva bataka sa zabatakom u trupu (K=19, 66% i P=20, 56%), kao i na udio mišićnog tkiva u batacima sa zabatacima (K=65, 88% i P=67, 51% ; P<0, 05). Tretmani su statistički značajno utjecali na vrijednosti pH1 mišića prsa (P<0, 05). Kod ostalih svojstava tehnološke kvalitete mesa između ispitivanih tretmana nisu utvrđene značajne razlike (P>0, 05). Tretmani nisu imali utjecaja na ƩSFA u mesu prsa, međutim značajno su utjecali (P<0, 05) na povećanje udjela ukupnih n-6 PUFA s 25, 00% na 28, 13%, PUFA n-3 s 10, 76 na 12, 78, dok se udio ƩMUFA u mastima mišića prsa smanjio s 31, 83% na 26, 15%. Značajno manji (P<0, 05) omjer ƩSFA/ƩPUFA utvrđen je kod skupine K u odnosu na skupinu P (0, 871 : 0, 766), a omjer ƩSFA/ƩMUFA bio je značajno veći kod skupine P u odnosu na skupinu K (1, 189 : 0, 977). Omjer n- 6 PUFA / n-3 PUFA bio je ujednačen kod obje ispitivane skupine (P>0, 05).

organski selen ; masne kiseline ; pilići ; kvaliteta mesa

nije evidentirano

engleski

Carcass and meat quality of broilers fed with selenium in the diet

nije evidentirano

organic selenium ; fatty acids ; chickens ; meat quality

nije evidentirano

Podaci o izdanju

54 (4)

2012.

123-132

objavljeno

0023-4850

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija)