Kakvoća kukuruzne silaže s obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava Koprivničko- križevačke županije tijekom 2012. godine (CROSBI ID 194008)
Prilog u časopisu | izvorni znanstveni rad
Podaci o odgovornosti
Zadravec, Manuela ; Duvnjak, Marija ; Pleadin, Jelka ; Kljak, Kristina ; Jaki Tkalec, Vesna ; Majnarić, Darko ; Mitak, Mario
hrvatski
Kakvoća kukuruzne silaže s obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava Koprivničko- križevačke županije tijekom 2012. godine
Kukuruzna silaža danas predstavlja najvažniju silažnu kulturu u Republici Hrvatskoj i diljem svijeta, a kontrola njene kvalitete važan je dio hranidbenog programa mliječnih farmi. Cilj ovog istraživanja bio je utvrditi fermentacijske i mikrobiološke karakteristike kvalitete silaža sa obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava iz područja Koprivničko-križevačke županije. Početkom 2012. godine sakupljen je 31 uzorak kukuruzne silaže, proizvedene u različitim uvjetima. Određena je pH vrijednost i omjer fermentacijskih kiselina prema Fliege-u, a od mikrobioloških pokazatelja kvalitete fermentacije određene su ukupne bakterije, kvasci i plijesni. Izmjerene pH vrijednosti kretale su se u rasponu od 3, 74 do 7, 11, od čega je većina uzoraka imala pH niži od graničnog (pH 4, 2), pokazujući da je silaža bila uglavnom dobro silirana prema ovom pokazatelju kvalitete siliranja. U 35% uzoraka silaža određen je optimalan odnos mliječne i octene kiseline s omjerom većim od 3:1. Ujedno, 32% uzoraka imalo je broj kvasaca manji od 105 CFU/g (log10 5 CFU/g), a u 68% uzoraka plijesni nisu određene. Dobiveni rezultati fermentacijske i mikrobiološke analize uzoraka kukuruzne silaže pokazali su da, unatoč varijabilnosti, većina zadovoljava kriterije kvalitetnog siliranja.
kukuruzna silaža ; kakvoća
nije evidentirano
engleski
Quality of corn silage from family farms in Koprivnica-Križevci Country during 2012
nije evidentirano
corn silage ; quality
nije evidentirano