Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Novi izazovi pred znanstvenicima i proizvođačima hrane na prijelazu stoljeća. (CROSBI ID 479431)

Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa

Lovrić, Tomislav Novi izazovi pred znanstvenicima i proizvođačima hrane na prijelazu stoljeća. // III. Hrvatski kongres prehrambenih tehnologa, biotehnologa i nutricionista s međunarodnim sudjelovanjem. / Karlović. Damir (ur.). Zagreb: Prehrambeno-biotehnološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 1998. str. 5-6-x

Podaci o odgovornosti

Lovrić, Tomislav

hrvatski

Novi izazovi pred znanstvenicima i proizvođačima hrane na prijelazu stoljeća.

Usprkos naizgled relativno sporim demografskim, socioekonomskim i psihološkim promjenama, sve su uočljiviji pomaci u poimanju značenja prehrane za zdravlje potrošača i općenito utjecaj na način življenja. Znanstvenici, tehnolozi, proizvođači hrane i trgovci suočeni su s novim tendencijama i zahtjevima u pogledu kakvoće, biološke vrijednosti i zdravstvene ispravnosti hrane te strukture i broja dnevnih obroka. Iako naizgled paradoksalno, činjenica je da s porastom ovisnosti o tehnologiji sve više rastu zahtjevi za svježom, prirodnom i Ťčistomť hranom. U idućem se razdoblju očekuje veliko povećanje potrošnje upravo takvih proizvoda. Danas u razvijenim zemljama neprekidno raste potražnja za tzv. lako pokvarljivim prehrambenim proizvodima, kao što su oni konzervirani pri niskim temperaturama (npr. u SAD godišnji porast potrošnje takvih proizvoda iznosi 30%!). Mnoge su dosadašnje spoznaje o toksičnim tvarima u hrani promijenjene i unaprijeđene u posljednje vrijeme. Tako su npr. 70-tih i 80-tih godina javnost i mediji bili zaokupljeni pesticidima i kemijskim sredstvima u hrani. Danas se zna da kudikamo veću opasnost (od prije spomenutih) predstavljaju pojedini mikroorganizmi, kao Escherichia coli 0157 ili Listeria sp. To je pridonijelo npr. pojačanom prihvaćanju primjene (ionizirajućih zračenja) za konzerviranje nekih namirnica (mesa, peradi, ribe). Posljednjih je 50-tak godina tradicionalna prehrambena tehnologija, razvojem znanosti o hrani i prehrani te prehrambeno-procesnog inženjerstva uključujući primjenu matematičkog modeliranja i računarske tehnologije, znatno unaprijedila kakvoću prehrambenih proizvoda i učinkovitost prehrambene industrije. Prije spomenute tendencije u sklonostima potrošača, okrenutih prema organskoj-prirodnoj, Ťminimalno procesiranojť hrani i aktivnim mikrobnim kulturama (pre- i probioticima) nameću nove izazove znanstvenicima i proizvođačima i otvaraju put novim tehnologijam ai tehnikama, kao što su tehnologija preprekama (engl. hurdles technology), netoplinske metode minimalnog procesiranja (primjena visokog tlaka, pulsirajućeg električnog polja i svjetlosti visokog intenziteta, promjenljivog magnetskog polja, ultrazvuka, zračenja, MA, vakuumskog pakiranja jestivih ovitaka i premaza, antimikrobnih enzima, baktericina, polikationskih polimera), primjena neškodljivih otapala, mikrokapsuliranja, bioprocesne tehnologije itd. To će biti moguće postići daljnjim razvojem biotehnologije, znanosti o hrani i prehrambeno-procesnog inženjerstva te njihovom tehničkom i ekonomskom primjenljivosti. Očekuje se da će velika većina potrošača prihvatiti nove tehnologije i znanstvena dostignuća kojima će se unaprijediti i zaštititi prehrana.

prehrambena tehnologija; znanost o hrani; znanost o prehrani; tendencije; minimalno; netoplinski procesirana hrane.

nije evidentirano

engleski

New Chal Lenges and Approaches Facing Food Scientists and Manufacturers at the Crossing of two Centuries

nije evidentirano

Food technology; food sciences; nutrition; trends; consumer preferences; food safety; minimal processing; nonthermal processing

nije evidentirano

Podaci o prilogu

5-6-x.

1998.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

III. Hrvatski kongres prehrambenih tehnologa, biotehnologa i nutricionista s međunarodnim sudjelovanjem.

Karlović. Damir

Zagreb: Prehrambeno-biotehnološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu

Podaci o skupu

III. Hrvatski kongres prehrambenih tehnologa, biotehnologa i nutricionista s međunarodnim sudjelovanjem.

pozvano predavanje

10.06.1998-12.06.1998

Zagreb, Hrvatska

Povezanost rada

nije evidentirano