Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Hrvatska prehrambena industrija nakon ulaska u EU – stanje, izazovi i perspektive (CROSBI ID 598334)

Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa

Piližota, Vlasta ; Šubarić, Drago Hrvatska prehrambena industrija nakon ulaska u EU – stanje, izazovi i perspektive // Znanstveni skup Proizvodnja hrane i šumarstvo - temelj razvoja istočne Hrvatske : u povodu 20. obljetnice utemeljenja Znanstvenog vijeća za poljoprivredu i šumarstvo : sažeci / Matić, Slavko ; Tomić, Franjo ; Anić, Igor (ur.). Zagreb: Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti (HAZU), 2013. str. 12-13

Podaci o odgovornosti

Piližota, Vlasta ; Šubarić, Drago

hrvatski

Hrvatska prehrambena industrija nakon ulaska u EU – stanje, izazovi i perspektive

Stanje u prehrambenoj industriji Republike Hrvatske nije zadovoljavajuće. Razlozi su višestruki. Jedan od najvažnijih je sigurno dugogodišnji neprimjeren odnos prema prerađivačkoj prehrambenoj industriji kroz izostanak većeg stupnja valorizacije kroz finalizaciju poljoprivrednih proizvoda i odgovarajuću organizaciju plasmana na sve izbirljivijem tržištu i u sve naglašenijim uvjetima sveopće globalizacije. Najuspješnija domaća prehrambena prerađivačka industrija je ona koja se oslanja na uvozne sirovine i poluprerađevine. U nekim slučajevima je uvoz i nužan. Negativni trend bi se trebao promijeniti u korist domaćih (hrvatskih) poljoprivrednih proizvođača sirovina (biljnog i animalnog podrijetla) prije svega kroz veću podršku onih institucija koje bilo da neposredno upravljaju ili indirektno utječu na politiku i odlučivanje događanja u tom sektoru. Zadnjih godina ima pokušaja, od strane nekih prerađivača da se podignu nasade, npr. voća ili povećaju površine za uzgoj povrća, i/ili izgrade ili prošire prerađivačke i skladišne kapacitete, za preradu sirovina u odgovarajuće proizvode. Ono što prerađivačku prehrambenu industriju najviše koči su bolja organizacija proizvodnje odgovarajućih poljoprivrednih kultura i njihova prerada, zatim marginaliziranje sektora prerade, zastarjela tehnologija, i vrlo slabi razvoj proizvoda više/visoke dodane vrijednosti. Ulaskom u EU, situacija bi se trebala popraviti ako svi koji rade u ovom sektoru iskoriste mogućnosti, koje pružaju EU fondovi, te kroz proizvodnju cijelog niza prehrambenih proizvoda namijenjenih velikom broju različitih grupa potrošača, s npr. posebnim potrebama. Ne bi trebalo zanemariti proizvodnju poluprerađevina i/ili proizvoda (dodataka/aditiva) koji su sastavni dio velikog broja prehrambenih proizvoda.

prehrambena industrija Republike Hrvatske; prehrambeni proizvodi; poljoprivredni proizvodi

nije evidentirano

engleski

Croatian food industry after joining the EU - status, challenges and prospects

nije evidentirano

Food Industry of the Republic of Croatian; food products; agricultural products

nije evidentirano

Podaci o prilogu

12-13.

2013.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

Matić, Slavko ; Tomić, Franjo ; Anić, Igor

Zagreb: Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti (HAZU)

978-953-154-195-4

Podaci o skupu

Proizvodnja hrane i šumarstvo-temelj razvoja istočne Hrvatske

ostalo

14.06.2013-15.06.2013

Osijek, Hrvatska

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija