Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Aflatoksin M1 u mlijeku i mliječnim proizvodima (CROSBI ID 194153)

Prilog u časopisu | izvorni znanstveni rad

Bilandžić, Nina ; Varenina, Ivana ; Božić, Đurđica ; Sedak, Marija ; Đokić, Maja ; Solomun Kolanović, Božica ; Cvetnić, Željko Aflatoksin M1 u mlijeku i mliječnim proizvodima // Veterinarska stanica, 44 (2013), 3; 195-203

Podaci o odgovornosti

Bilandžić, Nina ; Varenina, Ivana ; Božić, Đurđica ; Sedak, Marija ; Đokić, Maja ; Solomun Kolanović, Božica ; Cvetnić, Željko

hrvatski

Aflatoksin M1 u mlijeku i mliječnim proizvodima

Mikotoksin aflatoksin M1 je hepatokarcinogeni metabolit nastao hidroksilacijom aflatoksina B1 u mlijeku krava koje su konzumirale hranu zagađenu aflatoksinom B1. U odnosu na aflatoksina B1, karcinogenost aflatoksina M1 je oko 2-10 % izvornog oblika. Izloženost aflatoksinu M1 u ljudi nastaje endogenom proizvodnjom ili unosom mliječnim proizvodima. Kao najveći potrošači mlijeka dojenčad i djeca su najviše izloženi aflatoksinu M1. Aflatoksin M1 je relativno stabilan spoj u sirovom i obrađenom mlijeku, te na njegovo prisustvo ne utječe postupak pasterizacije ili prerade u sir. Prijenos aflatoksina od hrane do mlijeka u mliječnih krava je pod utjecajem prehrambenih i fizioloških čimbenika, uključujući i režim hranidbe, stupanj digestije, zdravlje životinja, biotransformacijski kapacitet jetre, te proizvodnju mlijeka. Smatra se da proizvodna stada goveda i ovaca koje su na ispaši imaju nizak rizik od kontaminacije. Rizik je u velikoj mjeri vezan na ishranu hranjivima na bazi zrna, posebno silaže od kukuruza i trave koje se daju pri smanjenju ispaše tijekom zimskih mjeseci i u gospodarstvima s intezivnom proizvodnjom mlijeka. Nakon korištenja kontaminirane hrane aflatoksin M1 će se pojaviti u mlijeku dva do tri dan nakon ingestije. U Europskoj uniji su određene najveće dopuštene količine aflatoksina M1 za sirovo mlijeko, toplinski obrađeno mlijeko i mlijeko za proizvodnju mliječnih proizvoda su 0, 05 µg/L. Danas se pri određivanju aflatoksina M1 koriste orijentacijske metode među kojima je najzastupljenija ELISA metoda kao brza, jednostavna i pouzdana metoda. Metode tekućinske kromatografije sa masenom spektrometrijom ili visokodjelotvorna kromatografija s flourescentnom detekcijom primijenjuju se kao potvrdne metode. Proveden je niz studija o pojavi aflatoksina M1 u mlijeku posebice u zadnjem desetljeću. Koncentracije aflatoksina variraju s obzirom na godišnje doba te su utvrđene povećane koncentracije u vrijeme hladnih mjeseci kada se koriste hranjiva ili koncentrati u prehrani krava. Znatno povišene koncentracije aflatoksina M1 u sirovom kravljam mlijeku određene su u Pakistanu, Siriji i Brazilu te u pasteriziranom mlijeku iz Sirije. Niske razine kontaminacije aflatoksinima određene su u europskim zemljama sa stalnim kontrolama proizvodnje hranjiva za životinje te planiranim praćenjem aflatoksina M1 u mlijeku i mliječnim proizvodima.

aflatoksin M1; mlijeko; mliječni proizvodi

nije evidentirano

engleski

Aflatoxin M1 in milk and milk products

nije evidentirano

aflatoxin M1; milk; mlik products

nije evidentirano

Podaci o izdanju

44 (3)

2013.

195-203

objavljeno

0350-7149

Povezanost rada

Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita