Alergijski potencijal nove hrane (CROSBI ID 378743)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Šmuljić, Zrinka
Rimac Brnčić, Suzana
hrvatski
Alergijski potencijal nove hrane
U ovom radu prikazan je pregled postojećeg zakonodavstva vezanog uz uvođenje različitih vrsta nove hrane na tržište. Nova hrana stvara mogućnost uvođenja alergenih proteina u prehrambeni lanac. U radu je dan osvrt na probleme vezane uz konzumaciju alergene hrane, alergijski potencijal nove hrane prema standardima Europske Unije, zahtjeve koji trebaju biti ispunjeni prilikom stavljanja nove hrane na tržište te probleme vezane uz taj postupak. Osnovu čini Europsko zakonodavstvo koje se uspoređuje sa zakonodavstvom država koje imaju izuzetno dobro utvrđene propise za iste (Kanada, SAD, Australija, Novi Zeland). Može se zaključiti da postupci procjene alergijskog potencijala nove hrane trebaju biti globalno procijenjeni na isti način (in vitro metode, in vivo metode, bioinformatički alati) te bi alergeni potencijal pojedinog sastojka hrane trebao biti jasno naznačen na ambalaži, deklaraciji ili popratnom pakiranju te jasno vidljiv i razumljiv potrošaču.
alergijski potencijal; nova hrana; zakonodavstvo
nije evidentirano
engleski
Allergenic potential of novel food
nije evidentirano
allergenic potential; novel food; legislation
nije evidentirano
Podaci o izdanju
27
10.07.2013.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb