Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Alergijski potencijal nove hrane (CROSBI ID 378743)

Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad

Šmuljić, Zrinka Alergijski potencijal nove hrane / Rimac Brnčić, Suzana (mentor); Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2013

Podaci o odgovornosti

Šmuljić, Zrinka

Rimac Brnčić, Suzana

hrvatski

Alergijski potencijal nove hrane

U ovom radu prikazan je pregled postojećeg zakonodavstva vezanog uz uvođenje različitih vrsta nove hrane na tržište. Nova hrana stvara mogućnost uvođenja alergenih proteina u prehrambeni lanac. U radu je dan osvrt na probleme vezane uz konzumaciju alergene hrane, alergijski potencijal nove hrane prema standardima Europske Unije, zahtjeve koji trebaju biti ispunjeni prilikom stavljanja nove hrane na tržište te probleme vezane uz taj postupak. Osnovu čini Europsko zakonodavstvo koje se uspoređuje sa zakonodavstvom država koje imaju izuzetno dobro utvrđene propise za iste (Kanada, SAD, Australija, Novi Zeland). Može se zaključiti da postupci procjene alergijskog potencijala nove hrane trebaju biti globalno procijenjeni na isti način (in vitro metode, in vivo metode, bioinformatički alati) te bi alergeni potencijal pojedinog sastojka hrane trebao biti jasno naznačen na ambalaži, deklaraciji ili popratnom pakiranju te jasno vidljiv i razumljiv potrošaču.

alergijski potencijal; nova hrana; zakonodavstvo

nije evidentirano

engleski

Allergenic potential of novel food

nije evidentirano

allergenic potential; novel food; legislation

nije evidentirano

Podaci o izdanju

27

10.07.2013.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija