Funkcionalna svojstva keksa sa bobičastim voćem (CROSBI ID 378744)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Molnar, Dunja
Rimac Brnčić, Suzana
hrvatski
Funkcionalna svojstva keksa sa bobičastim voćem
Zahtjev tržišta za funkcionalnim pekarskim proizvodima kao što su keksi jest u porastu. U ovom radu, istraživan je utjecaj dodatka bobičastog voća (crni ribiz i josta) u tijesto za kekse kako bi se procijenilo unapređenje nutritivne vrijednosti i biološke funkcionalnosti te teksturalna i senzorska svojstva proizvoda. Nutritivna svojstva (ukupni fenoli, prehrambena vlakna), antioksidacijski potencijal, teksturna i senzorska svojstva keksa s bobičastim voćem uspoređena su sa kontrolnim keksima. Dobiveni rezultati su pokazali da dodatak bobičastog voća rezultira povećanjem udjela ukupnih fenola i povećanjem antioksidacijske aktivnosti keksa. Također, udio prehrambenih vlakana se povećao. Keksi obogaćeni bobičastim voćem bolje su senzorski ocijenjeni, kao i čvrstoća i lomljivost u odnosu na kontrolne kekse.
funkcionalna hrana; bioaktivni spojevi; crni ribiz; josta
nije evidentirano
engleski
Functional properties of biscuits with berries
nije evidentirano
functional food; bioactive compounds; black currant; jostaberry
nije evidentirano
Podaci o izdanju
58
12.07.2013.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb