Svojstva maslinovog ulja dobivenog iz različitih sorti maslina s područja Istre (CROSBI ID 333543)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Turčić, Božena
Rade, Desanka
hrvatski
Svojstva maslinovog ulja dobivenog iz različitih sorti maslina s područja Istre
Ispitivanje osnovnih parametara kakvoće maslinovog ulja dobivenog centrifugalnom ekstrakcijom je pokazalo da se iz sve tri sorte maslina s područja Istre može dobiti djevičansko ulje ekstra kvalitete . Ulje iz sorte Bjelica imalo je najveći udjel o-difenola i ukupnih polifenola kao i najveći intenzitet gorčine,dok je intenzitet gorčine i udjel fenolnih spojeva u uljima iz sorti Buža i Leccino bio podjednak, ali znatno niži u odnosu na ulje iz maslina sorte Bjelica, koje je imalo najviše oleinske kiseline a najmanje polinezasićenih masnih kiselina u usporedbi s uljem iz druge dvije sorte. Najbolju održivost imalo je ulje iz sorte Bjelica, a najlošiju iz sorte Leccino.
sorte maslina; maslinovo ulje; fenoli; gorčina
nije evidentirano
engleski
Characteristics of olive oil produced from different varieties of olives from Istra
nije evidentirano
olive varieties; olive oil; phenols; bitterness
nije evidentirano
Podaci o izdanju
58+4
17.05.2000.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb