Utjecaj veličine iverja i pH vrijednosti drva na želiranje karbamid- formaldehidnih smola (CROSBI ID 378891)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Milovanović, Nebojša
Jambreković, Vladimir
Španić, Nikola
hrvatski
Utjecaj veličine iverja i pH vrijednosti drva na želiranje karbamid- formaldehidnih smola
U eksperimentalnom dijelu ovog diplomskog rada ispitivano je kako veličina iverja i njihova pH vrijednost utječu na vremena želiranja i otvrdnjavanje komercijalnih karbamid- formaldehidnih (KF) smola. Ispitivanje je provedeno na osnovi šest različitih veličina frakcija iverja i komercijalno pripremljene nefrakcionirane smjese drvnog iverja. pH titracijom utvrđena je točka ekvivalencije za što je poznatom volumenu vodenog ekstrakta pojedine frakcije iverja dodavan poznati volumen otopine natrij-hidroksida koncentracije 0, 1 mol/L. Pri ispitivanju vremena želiranja i otvrdnjavanja KF smola kao katalizator se koristio amonij- sulfat pripremljen kao 20 %- tna otopina, primjenom ekstrakta pojedine frakcije iverja. Rezultati pokazuju da se smanjenjem veličine iverja povećavanja njegova kiselost, dok kod vremena želiranja i otvrdnjavanja KF smola nije vidljiva veza sa promjenom veličine iverja.
pH vrijednost ; veličina iverja ; vrijeme želiranja ; karbamid-formaldehidna smola
nije evidentirano
engleski
Influence of particle size and pH value on urea- formaldehyde resin gelation
nije evidentirano
pH value ; particle size ; gel time ; urea-formaldehyde resin
nije evidentirano
Podaci o izdanju
35
12.07.2013.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Zagreb