Utjecaj uvjeta ekstrakcije na ekstraktibilnost fenolnih spojeva iz aronije (Aronia melanocarpa) (CROSBI ID 378917)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Kovač, Marija
Jakobek, Lidija
hrvatski
Utjecaj uvjeta ekstrakcije na ekstraktibilnost fenolnih spojeva iz aronije (Aronia melanocarpa)
Aronija je voće koje sadrži vrlo velike količine različitih grupa polifenolnih spojeva (antocijanini, fenolne kiseline, flavonoli). Da bi se odredila količina svih prisutnih polifenolnih spojeva, nužno je pronaći odgovarajući ekstrakcijski postupak. Iz tog je razloga u ovom radu ispitan utjecaj različitih uvjeta ekstrakcije (otapala s različitim omjerima vode i metanola, metanol s 0, 1 % kloridne kiseline, različito vrijeme ekstrakcije, ekstrakcija ultrazvučnom kupelji ili tresilicom) na ekstraktibilnost polifenola iz aronije. Ukupni polifenoli i ukupni antocijanini određivani su Folin-Ciocalteu i pH-diferencijalnom metodom, a individualni reverzno-faznom tekućinskom kromatografijom visoke djelotvornosti (RP-HPLC). Uz to, razlike u sastavu polifenolnih spojeva u različitim ekstraktima provjerene su i snimanjem njihovih UV/Vis spektara. Kao povoljna metoda za ekstrakciju ukupnih polifenola i ukupnih antocijanina pokazala se 0, 1 % metanolna otopina kloridne kiseline uz upotrebu ultrazvuka u trajanju od 15 minuta. Rezultati dobiveni HPLC analizom pokazali su da je za ekstrakciju pojedinih grupa polifenola povoljniji odabir različitih ekstrakcijskih otapala (fenolne kiseline - 50 % metanol u vodi, ultrazvuk, 15 minuta ; antocijanini, flavonoli – 0, 1 % metanolna otopina kloridne kiseline, ultrazvuk, 15 minuta).
aronija ; antocijanini ; fenolne kiseline ; flavonoli ; ekstrakcija ; HPLC
nije evidentirano
engleski
The effects of extraction conditions on extractability of phenolic compounds from chokeberry (Aronia melanocarpa)
nije evidentirano
chokeberry ; anthocyanins ; phenolic acids ; flavonols ; extraction ; HPLC
nije evidentirano
Podaci o izdanju
41
11.07.2013.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Osijek