Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Utjecaj uvjeta ekstrakcije na ekstraktibilnost fenolnih spojeva iz aronije (Aronia melanocarpa) (CROSBI ID 378917)

Ocjenski rad | diplomski rad

Kovač, Marija Utjecaj uvjeta ekstrakcije na ekstraktibilnost fenolnih spojeva iz aronije (Aronia melanocarpa) / Jakobek, Lidija (mentor); Osijek, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, . 2013

Podaci o odgovornosti

Kovač, Marija

Jakobek, Lidija

hrvatski

Utjecaj uvjeta ekstrakcije na ekstraktibilnost fenolnih spojeva iz aronije (Aronia melanocarpa)

Aronija je voće koje sadrži vrlo velike količine različitih grupa polifenolnih spojeva (antocijanini, fenolne kiseline, flavonoli). Da bi se odredila količina svih prisutnih polifenolnih spojeva, nužno je pronaći odgovarajući ekstrakcijski postupak. Iz tog je razloga u ovom radu ispitan utjecaj različitih uvjeta ekstrakcije (otapala s različitim omjerima vode i metanola, metanol s 0, 1 % kloridne kiseline, različito vrijeme ekstrakcije, ekstrakcija ultrazvučnom kupelji ili tresilicom) na ekstraktibilnost polifenola iz aronije. Ukupni polifenoli i ukupni antocijanini određivani su Folin-Ciocalteu i pH-diferencijalnom metodom, a individualni reverzno-faznom tekućinskom kromatografijom visoke djelotvornosti (RP-HPLC). Uz to, razlike u sastavu polifenolnih spojeva u različitim ekstraktima provjerene su i snimanjem njihovih UV/Vis spektara. Kao povoljna metoda za ekstrakciju ukupnih polifenola i ukupnih antocijanina pokazala se 0, 1 % metanolna otopina kloridne kiseline uz upotrebu ultrazvuka u trajanju od 15 minuta. Rezultati dobiveni HPLC analizom pokazali su da je za ekstrakciju pojedinih grupa polifenola povoljniji odabir različitih ekstrakcijskih otapala (fenolne kiseline - 50 % metanol u vodi, ultrazvuk, 15 minuta ; antocijanini, flavonoli – 0, 1 % metanolna otopina kloridne kiseline, ultrazvuk, 15 minuta).

aronija ; antocijanini ; fenolne kiseline ; flavonoli ; ekstrakcija ; HPLC

nije evidentirano

engleski

The effects of extraction conditions on extractability of phenolic compounds from chokeberry (Aronia melanocarpa)

nije evidentirano

chokeberry ; anthocyanins ; phenolic acids ; flavonols ; extraction ; HPLC

nije evidentirano

Podaci o izdanju

41

11.07.2013.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Osijek

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija

Poveznice