Nutritivna vrijednost kestena iz različitih prirodnih staništa u Hrvatskoj (CROSBI ID 379123)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Sakač, Nataša
Vahčić, Nada
hrvatski
Nutritivna vrijednost kestena iz različitih prirodnih staništa u Hrvatskoj
U ovom radu analizirani su uzorci kestena iz 6 različitih prirodnih staništa u Hrvatskoj. Prikupljeno je 60 uzoraka sa područja: Samoborska gora, Žumberačka gora, Moslavačka gora, Medvednica, Krndija i Bilogora. Određen je osnovni kemijski sastav: udio vode, udio masti, udio bjelančevina, udio pepela, udio ukupnih ugljikohidrata, te energetska vrijednost. Dobiveni rezultati su pokazali da se prosječni udio vode kretao od 48, 38 % do 53, 81 %, prosječni udio masti od 2, 41 % do 5, 20 %, prosječni udio bjelančevina od 3, 95 % do 6, 90 %, prosječni udio pepela od 2, 15 % do 2, 59 %, prosječni udio ugljikohidrata od 87, 24 % do 89, 65 %, te energetska vrijednost od 778, 41 kJ do 901, 88 kJ. Analiza varijance (ANOVA) pokazala je da po svim analiziranim parametrima postoje statistički značajne razlike između prirodnih staništa kestena, a unutar samih staništa samo između uzoraka za udio vode i ugljikohidrata.
kemijski sastav; kvaliteta kestena; nutritivna vrijednost
nije evidentirano
engleski
Nutritional value of chestnuts from different natural habitats in Croatia
nije evidentirano
chemical composition; quality of chestnuts; nutritional value
nije evidentirano
Podaci o izdanju
45
29.02.2012.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb