Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Nutritivna vrijednost kestena iz različitih prirodnih staništa u Hrvatskoj (CROSBI ID 379123)

Ocjenski rad | diplomski rad

Sakač, Nataša Nutritivna vrijednost kestena iz različitih prirodnih staništa u Hrvatskoj / Vahčić, Nada (mentor); Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2012

Podaci o odgovornosti

Sakač, Nataša

Vahčić, Nada

hrvatski

Nutritivna vrijednost kestena iz različitih prirodnih staništa u Hrvatskoj

U ovom radu analizirani su uzorci kestena iz 6 različitih prirodnih staništa u Hrvatskoj. Prikupljeno je 60 uzoraka sa područja: Samoborska gora, Žumberačka gora, Moslavačka gora, Medvednica, Krndija i Bilogora. Određen je osnovni kemijski sastav: udio vode, udio masti, udio bjelančevina, udio pepela, udio ukupnih ugljikohidrata, te energetska vrijednost. Dobiveni rezultati su pokazali da se prosječni udio vode kretao od 48, 38 % do 53, 81 %, prosječni udio masti od 2, 41 % do 5, 20 %, prosječni udio bjelančevina od 3, 95 % do 6, 90 %, prosječni udio pepela od 2, 15 % do 2, 59 %, prosječni udio ugljikohidrata od 87, 24 % do 89, 65 %, te energetska vrijednost od 778, 41 kJ do 901, 88 kJ. Analiza varijance (ANOVA) pokazala je da po svim analiziranim parametrima postoje statistički značajne razlike između prirodnih staništa kestena, a unutar samih staništa samo između uzoraka za udio vode i ugljikohidrata.

kemijski sastav; kvaliteta kestena; nutritivna vrijednost

nije evidentirano

engleski

Nutritional value of chestnuts from different natural habitats in Croatia

nije evidentirano

chemical composition; quality of chestnuts; nutritional value

nije evidentirano

Podaci o izdanju

45

29.02.2012.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija