ODREĐIVANJE KEMIJSKIH KARAKTERISTIKA MEDLJIKOVCA (CROSBI ID 379126)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Tuđa, Lea
Vahčić, Nada
hrvatski
ODREĐIVANJE KEMIJSKIH KARAKTERISTIKA MEDLJIKOVCA
Tijekom ovog istraživanja analizirano je 17 uzoraka meda medljikovca podrijetlom iz Istre. U uzorcima su određeni udio prolina, aktivnost invertaze, maseni udio reducirajućih šećera i maseni udio saharoze. Udio prolina u uzorcima kretao se od 81, 67 mg/kg do 261, 49 mg/kg uz koeficijent varijabilnosti 31, 06%. Kriterij Codex Alimentariusa (≥180 mg/kg prolina) nije bilo zadovoljilo 71% uzoraka. Invertazna aktivnost bila je od 7, 08 IN do 29, 06 IN uz koeficijent varijabilnosti 35, 03%. Kriterij Codex Alimentariusa (≥10 IN) nije bilo zadovoljilo 5, 89% uzoraka. Maseni udio reducirajućih šećera bio je od 58, 46% do 67, 21% uz koficijent varijabilnosti 3, 96%. Zahtjev Pravilnika i kriterij Codex Alimentariusa (≥45%) bili su zadovoljili svi uzorci. Maseni udio saharoze iznosio je od 0, 59% do 7, 27% uz koficijent varijabilnosti 57, 31%. Zahtjev Pravilnika i kriterij Codex Alimentariusa (≤5%) nije bilo zadovoljilo 24% uzoraka.
invertaza; med; prolin; reducirajući šečeri; saharoza
nije evidentirano
engleski
DETERMINATION OF CHEMICAL CHARACTERISTICS OF HONEYDEW HONEY
nije evidentirano
honey; invertase; reducing sugar; prolin; sucrose
nije evidentirano
Podaci o izdanju
43
02.05.2012.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb