UKUPNI FENOLI I FLAVONOIDI TE ANTIOKSIDACIJSKA AKTIVNOST CVJETNOG MEDA S VARAŽDINSKOG PODRUČJA (CROSBI ID 379129)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Mareković, Nikolina
Marković, Ksenija
hrvatski
UKUPNI FENOLI I FLAVONOIDI TE ANTIOKSIDACIJSKA AKTIVNOST CVJETNOG MEDA S VARAŽDINSKOG PODRUČJA
Tijekom ovog istraživanja analizirano je 19 uzoraka cvjetnog meda, iz 4 regije s varaždinskog područja iz sezone 2009. Određen je udio ukupnih fenola pomoću modificirane Folin-Ciocalteu metode, udio ukupnih flavonoida koristeći aluminijev klorid, te antioksidacijska aktivnost pomoću dviju metoda, DPPH i FRAP. Udio ukupnih fenola kretao se u rasponu od 144, 62 do 305, 91 mg GAE/kg meda, ukupnih flavonoida u rasponu od 19, 92 do 28, 65 mg QE/100 g meda, „radical scavenging“ aktivnost, izražena kao IC50, u rasponu od 14, 33 do 22, 90 mg/mL, a antioksidacijska aktivnost izražena kao FRAP vrijednost u rasponu od 217, 2 do 496, 4 μM Fe(II) 10 %-tne otopine meda. Utvrđena je linearna korelacija između udjela ukupnih fenola i antioksidacijske aktivnosti određene DPPH metodom (r = 0, 9573) te udjela ukupnih fenola i antioksidacijske aktivnosti određene FRAP metodom (r = 0, 9817), što ukazuje da se fenolni spojevi mogu ubrojiti u sastojke koji doprinose antioksidacijskom kapacitetu cvjetnog meda.
antioksidacijska aktivnost; DPPH; fenoli; flavonoidi; FRAP
nije evidentirano
engleski
TOTAL PHENOLS, FLAVONOIDS AND ANTIOXIDANT ACTIVITY OF FLOWER HONEY FROM VARAZDIN AREA
nije evidentirano
antioxidant activity; DPPH; flavonoids; FRAP; phenols
nije evidentirano
Podaci o izdanju
60
26.09.2012.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb